Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Osam najčešćih pogrešaka u životopisu

U životopisu je potrebno pravilno se izražavati te pokazati da znate pravila pisanja i gramatiku

Kvalitetno sastavljanje životopisa ključan je korak prema zaposlenju. Naime, sve svoje kvalitete morate prikazati na papiru, a iz toga se mora vidjeti da ste upravo vi jedan od najboljih potencijalnih zaposlenika kod budućeg poslodavca.

No, posloprimci nerijetko u životopisima rade greške. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta o tome što morate izbjegavati prilikom pisanja životopisa.

Gramatičke pogreške
Kao i u profesionalnom životu, u životopisu je također potrebno pravilno se izražavati i pokazati da znate pravila pisanja i gramatike. Stoga, nemojte dozvoliti niti najmanju pogrešku jer bi poslodavac mogao steći dojam o vama da ste "nepismena" ili brzopleta osoba.

Nedostatak osnovnih informacija
Nakon uvodnog dijela u kojem ste se predstavili, potrebno je napisati nekoliko redaka o svojim vještinama i znanjima. Budite objektivni i kratki. Navedite samo one vještine koje stvarno možete dokazati te nemojte ići previše u detalje.

Odaberite stil pisanja
Postoje tri osnovna stila pisanja životopisa: kronološki, funkcionalni i kombinirani. Kronološki je orijentiran na vaše radno iskustvo pa u prvi plan stavlja naglasak na profesionalni razvoj. Funkcionalni stil bazira se više na isticanju vještina, dok je kombinirani stil pisanja najbolji izbor pri traženju prvog zaposlenja. Na ovaj način ističete svoje dosadašnje iskustvo, ali istovremeno stavljate naglasak i na vještine koje ste stjecali tijekom školovanja.

Biti preopširni ili prekratki
Ne postoji savršen životopis jer osobe imaju različita radna iskustva i kvalifikacije. No ono što je važno je da u životopisu napišete osnovne informacije o vama te vašem radu i to na najviše dvije stranice. Osobe često rade pogreške pa u životopisu koriste skraćenice ili pak žele zadiviti poslodavca pa napišu kratku biografiju, što je pogrešno.

Isticati nebitne pojedinosti
Poslodavca ne zanima baš sve što ste radili u prošlosti. Stoga je važno da prije nego što napišete životopis pročitate što poslodavac traži od zaposlenika te da istaknete one vještine, znanja i kvalifikacije koje vas mogu izdvojiti pred ostalim kandidatima.

Ne napisati radno iskustvo
Ispod svakog radnog iskustva valja u natuknicama napisati što ste radili.

Nikada ne lažite
Iako pojedini posloprimci znaju navoditi lažne informacije o svom obrazovanju ili radnom iskustvu, budite svjesni kako vas ozbiljan poslodavac neće zaposliti bez kvalitetno odrađenog regrutacijskog procesa, što često može podrazumijevati i provjere vaših navoda, pa čak i preporuke vaših bivših profesora. (A.T.)

Izvor:
Monster

Upoznajte se pobliže s alatima u profesonalnoj selekciji i testirajte svoju osobnost kroz Upitnik osobnosti na MojPosao.

Razvoj karijere

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje