Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Čokolada – jesti ili ne jesti?

Ljubitelji čokolade uvjeravaju sebe i ostale da je ta poslastica superhrana. Uvelike su u pravu

Budući da sadrži značajan postotak kakaa, u čokoladi je i njegov vrijedan sastojak: antioksidans pod nazivom flavonoid.

Najnovija istraživanja pokazuju da upravo on ima jaka antiupalna svojstva te da sprječava razvoj bolesti srca.Više kakaa ne moraju biti i "zdravije"
Pokazalo se da flavonoidi proširuju i opuštaju krvne žile i pomažu kada je potrebno sniziti krvni pritisak. Moguće je i da zaustavljaju djelovanje tzv. lošeg kolesterola, onog zbog kojeg se inače sužavaju naše arterije.

Sve to zvuči toliko privlačno da će se teško odhrvati napasti, no nije svejedno koliko čokolada sadrži flavonoida i koliko je zapravo treba pojesti da bi se imalo i zdravstvenih koristi.

Znanstvenici tvrde da se iz količine kakaa navedene na pakovanju čokolade ne može zaključiti koliki je sadržaj flavonoida, pa da one koje sadrže više kakaa ne moraju biti i "zdravije".

Sok od grejpa ili crveno vino
Sadržaj flavonoida ovisi o kakvoći kakaa i načinju njegove obrade, pa će ih manje preostati ako je zrnje kakaa bilo prženo na visokim temperaturama i ako je dulje ostavljeno da fermentira. Ipak bi se moglo reći da mliječna čokolada ima manje, a tamna, kakao u prahu, čokoladni liker i tzv. kakao-masa više flavonoida.

Da bi se zaista dobila značajna količina ovih tvari iz čokolade, trebalo bi je pojesti barem 100 grama ili, drugim riječima, izložiti se gojaznosti. Zato, umjesto da se o ovoj poslastici uporno razmišlja kao o superhrani, dobro bi bilo flavonoide potražiti i u nekim napitcima.

Primjerice, crnome čaju, soku od grejpa ili crvenom vinu. I prestati vjerovati da se čokoladom može ublažiti glavobolja ili da zbog nje izbijaju akne, jer su znanstvena istraživanja pokazala da to nije točno. (Sonja Braut)

Razvoj karijere

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje