Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Drvna industrija već otpustila 3000 radnika

Bez direktnog ulaganja Vlade RH te ministarstva financija i gospodarstva u drvoprerađivačku industriju, neće biti moguć daljnji razvoj te će doći do produbljivanja, već postojeće krize

Podaci o alarmantnom stanju u hrvatskom drvoprerađivaštvu izneseni su na sjednici Vijeća udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore na kojoj je sudionicima predočena anketa prema kojoj je broj zaposlenih u prosincu ove godine pao za 12 posto u odnosu na prosinac prošle godine, piše Marinko Krmpotić za Novi list.

Međutim, u sljedećoj godini smanjenje broja zaposlenih očekuje 45 posto kompanija.

Osim toga, sve više poduzeća muči se s plasmanom svojih proizvoda na tržište, a takvo stanje sve češće dovodi do pada proizvodnje, odustaje se od investicija, a počeo se osjećati i pad broja zaposlenih.

Visoke cijene struje
veliki problem

Zlatko Koračević, predsjednik saborskog odbora za regionalni razvoj i šumarstvo potvrdio je da je stanje već alarmantno te da je u tijeku ove godine od 27.000 zaposlenih u drvoprerađivaštvu njih oko 3000 ostalo bez posla.

Čelnici udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK održali su sastanak i s ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede Petrom Čobankovićem i poslovodstvom Hrvatskih šuma, na kojemu se razgovaralo o mogućnostima smanjenja cijena pojedinih drvnih sortimenata, previsokim troškovima proizvodnje, nepovoljnoj tečajnoj politici za izvoznike, a posebno nezadovoljstvo je istaknuto zbog visokih cijena i monopolističkog ponašanja HEP-a.

Vlada mora uložiti novac
Predstavnici drvoprerađivačke industrije istaknuli su kako bez direktnog ulaganja Vlade RH te ministarstva financija i gospodarstva u drvoprerađivačku industriju, neće biti moguć daljnji razvoj te će doći do produbljivanja, već postojeće krize.

Osim toga drvoprerađivači su zatražili i status velikog kupca kod HEP-a što bi donijelo smanjenje cijene električne energije čime bi troškovi poslovanja bili manji.

"Međutim, treba raditi i na nizu drugih područja koja bi mogla pospješiti položaj te industrije", istaknuo je Koračević, najavivši kako će s zaključcima s tematske sjednice saborskog Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodoprivredu uskoro biti upoznata i Vlada. (D.P)

Izvor:
Novi list

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje