Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Zašto vas promaknuća uvijek zaobilaze?

Istina je da napredovanje u karijeri ima neka pravila i zakonitosti i da smo sami najčešće odgovorni za uspjeh ili neuspjeh.

Svi želimo vjerovati da će nam se karijera odvijati uzlaznom putanjom. No, što se dogodi kada nas promaknuća zaobilaze, a naši kolege istodobno napreduju sve više i sve dalje? Iako je najlakše okriviti druge, istina je da napredovanje u karijeri ima neka pravila i zakonitosti i da smo sami najčešće odgovorni za uspjeh ili neuspjeh. Businessweek je, kako prenosi Business.hr, sastavio 20 najčešćih pogrešaka kojima si sabotiramo karijeru.

1. Život izvan sadašnjeg trenutka
Uvijek ste negdje drugdje. Provodite sate i sate zamišljajući sljedeći posao, putovanja, izlaske… Šteta što to činite nauštrb sadašnjosti. Ne postavljate standarde i na prikupljate vidljiva postignuća. Zaboravili ste da su način i kvaliteta izvedbe ključni za sljedeći korak.

2. Odgađanje obveza
Pogodili ste se s vragom: odustali ste od nečega sada i nadate se da ćete kasnije nadoknaditi propušteno. Često se to odnosi na nova znanja i vještine, i uvijek se nešto ispriječi na putu do ostvarenja obećanog. U stvarnosti vi odgađate stvari. Izbjegavate donositi odluke, a to je najgora odluka.

3. Nepostojanje plana
Mislite da će se budućnost sama od sebe urediti pa ne postavljate ciljeve niti određujete male korake do velikog uspjeha. Radite puno, ali nemate ni želju ni disciplinu da zaista uspijete.

4. Izbjegavanje teških pitanja
Nikada se ne pitate kamo želite ići niti što želite postići. Umjesto toga pitate se što ako donesete pogrešnu odluku? To je jednostavnije – odustajete prije početka. Nikada nećete pasti ni izgledati glupo, ali nikada nećete ni uspjeti.

5. Nedostatak vizije
Nedostatak vizije u osnovi je nedostatak mašte. Razmišljate malo, ne možete se zamisliti u drugom poslu, na drugom mjestu, u drugoj tvrtki ili industriji. Nikada niste pogledali svoje talente, ali vjerujete da će vas jednom negdje netko otkriti, spasiti i pomoći vam da se pronađete.

6. Činjenje sebe nevidljivim
Mislite da je naporan rad dovoljan, a rezultati će se pokazati. Odbijate uložiti energiju u samopromociju. Zato nikada niste ostavili pravi dojam. Skrivate se svima pred očima. Uzimate sebe zdravo za gotovo – zato to i drugi čine.

7. Nepostojanje samo razvoja
Mislite da sve znate. Naučili ste obavljati posao, zadovoljni ste sobom i svojim radom. Izgubili ste znatiželju i unatoč svim uspješnim ljudima oko seb, rijetko razumijete njihove porive. Malo čitate i još manje razmišljate. Vaše znanje i vještine propadaju – i uskoro će vas drugi početi prestizati.

8. Nepostojanje filtera
Poznati ste kao onaj tko nesputano psuje, viče i priča nepristojne šale. Vi govorite ono što vaši kolege potajno misle. Ali vaša iskrenost nije nužno prednost. Vi možete misliti da ste da ste iskreni i otvoreni, ali o vama vjerojatno misle da ste nepristojni i nezreli.

9. Često gubljenje kontrole
Uvijek sve doživljavate osobno. Ponašate se kao da vam karijera svakodnevno visi o koncu i u stresnim situacijama vaši kolege vide sve vaše emocije. A upravo taj nedostatak samo kontrole otežava vaše moguće promaknuće.

10. Gubitak strasti
Vjerujete da je to "samo posao" i da ćete naći bolji, čim prođe recesija. taj se stav vidi u poslu jer odrađujete samo ono što se od vas traži, bez ikakvog dodatnog zalaganja.

11. Razmišljanje o prošlosti
Nikada ne odustajete. Svakog se dana usredotočujte na svoje pogreške. Pamtite svaku nepravdu i sve tuđe (ali i svoje) mane.

12. Izbjegavanje odluke
Vi ste od onih koji se vječno ponašaju kao studenti – ne birate ni jednu karijeru, ni jednu tvrtku, izbjegavate sami sebi odrediti smjer. To je u redu na početku karijere, ali nakon nekog vremena završavate u besciljnom lutanju.

13. Pristup 'uradi sam'
Vjerujete da je talent dovoljan za uspjeh, pa se držite sami za sebe, nikada ne tražeći podršku od drugih. Ali ostavljate dojam egocentrika i nefleksibilne osobe – a promaknuće dobivaju timski igrači.

14. Samodopadnost
Uvijek se brinete samo za sebe. Mislite da se tvrtka okreće oko vas, ono što vi činite ima prioritet. Svakodnevno dokazujete da ste pametniji i sposobniji, izbjegavajući posvetiti pažnju kolegama.

15. Vječiti strah
Vaša je mantra "ja to ne mogu". Budućnost vas plaši, pa zamišljate najgore moguće scenarije. Vjerujete da tako preduhitrujete sve probleme, a u stvarnosti ne iskorištavate svoje potencijale.

16. Izbjegavanje isticanja
Želite prestiž, ali ne želite žrtve koje idu s njime. Nećete se dobrovoljno javiti za dodatni zadatak. Ali nema drugog puta do uspjeha osim napornog rada i entuzijazma.

17. Nedostatak osobnih izazova
Svakog dana strahujete da neće biti dorasli zadatku. Zato se držite svoje ugodne zone u kojoj nikada ne možete propasti. Uvijek ste tvrdili da su vas drugi sputavali, ali to baš i nije istina – prije će biti da ste kukavica.

18. Strah od dodatnog posla
Nema sumnje da puno radite, ali danas se od zaposlenika traži više: trebali biste donijeti nova znanja i vještine, savladati nove tehnologije. A umjesto toga ljenčarite i surfate internetom.

19. Vjerovanje skepticima
Najbrži put do propasti onaj je u kojem prosječnima i manje sposobnima dopustite da vam određuju sudbinu. To su oni koji će vam reći da se nešto oduvijek radilo na drugi način, da sada nije pravo vrijeme, ili da nemate pravo obrazovanje ili iskustvo.

20. Nemogućnost prilagodbe
Oduvijek ste željeli siguran i predvidljiv život. Ali promjena je uvijek tu negdje. Isprava se pravite da je nema, potom se opirete. Jednostavno ne volite prihvaćati novosti u bilo kojoj sferi života. Ali isključujući promjene, isključujete i mogućnost da se nešto novo i sjajno pojavi u vašem životu. (T. B.)

Izvor: Business.hr

Razvoj karijere

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje