Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Što kad vam izmakne očekivano promaknuće?

Sve ste učinili kako treba. Bili ste na raspolaganju, sve zadatke ste obavili u roku, doprinijeli ste uspjehu tvrtke. Ali…

To promaknuće trebalo je biti vaše. Pa ipak možda ne. Gotovo svatko je nekad bio 'preskočen' kada se radi o poslu ili promaknuću koje je zaslužio. Ako i kada se to i vama dogodi, poduzmite slijedećih pet koraka:

Ne zanemarite emocije
Ako vas očekivano promaknuće zaobiđe to može uzrokovati depresiju i bijes. Prvo, duboko udahnite, a potom odmah učinite nešto za sebe, bilo da se radi o masaži, tečaju joge ili dugoj šetnji u parku. Ako imate vremena, vaša omiljena aktivnost vam može pomoći da se oporavite.

Pitajte što, ne zašto
Kada vam se raspoloženje popravi zakažite sastanak s onime tko je donio odluku. To može, ali i ne mora biti vaš nadređeni. Tada pitajte "što", a ne "zašto". Ako pitate zašto niste dobili promaknuće, menadžera postavljate u defenzivnu situaciju. Umjesto toga pitajte što biste trebali učiniti kako biste dobili promaknuće u budućnosti. Tako ćete ostaviti dojam timskog igrača. Bilježite što vam nadređeni govori i zatražite ga da to konkretizira napismeno ili u e-mailu.

Budite vidljivi i proaktivni
Što više ljudi zna za vaše sposobnosti i ideje, veća je vjerojatnost da ćete napredovati. Posebno ako ste samozatajna radilica, počnite se promovirati. To znači da sudjelujete i u projektima drugih odjela kada je god to moguće i redovito informirate šefa vašeg šefa o svojim postignućima.

Budite iskreni s kolegama i nadređenima
U redu je priznati da ste razočarani – samo nemojte cendrati i biti čangrizavi. Također biste trebali informirati kolege da niste dobili promaknuće i da se radujete raditi s osobom koja ga je dobila. I ne ogovarajte osobu koja je dobila taj posao.

Preispitajte se
Postavite si pitanje jeste li zaista željeli taj posao i ako jeste zašto. Nešto razmišljanja vam može otvoriti neke nove mogućnosti i poslove koje do sada niste uzimali u obzir.

Ako vas promaknuće zaobiđe, to ne mora biti kraj vaše karijere, već može biti novi početak i šansa za razvoj. Teško je sagledati širu sliku, ali je važno pokušati. Možda su vam učinili uslugu što vas nisu promaknuli. Ovo je prilika da nešto naučite. (T. B.)

Izvor: Monster.com

Razvoj karijere

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje