Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Preporuke – konkretni primjeri!

Preporuke – konkretni primjeri!

Želite napisati preporuku? Ništa lakše! Predstavljamo vam tri preporuke – konkretan primjer koji će vam dati osnovnu predodžbu o tome kako preporuka treba izgledati i što je poželjno napisati.

Prije nego što pročitate konkretne primjere i krenete pisati preporuku, predlažemo vam da pročitate osnovna pravila (link), koja će vam pomoći u sastavljanju kvalitetne preporuke i dobroj prezentaciji osobe koju preporučate.

Znate li kakvu vrstu preporuke želite napisati?

1) Preporuka zaposlenika – profesionalno pismo preporuke zaposlenika najbolje će napisati njegov šef ili nadređeni. Pismo treba sadržavati analizu zaposlenikovih sposobnosti i budućem poslodavcu uštedjeti vrijeme koje bi u razgovoru za posao inače uložio u postavljanje pitanja, kroz koja će doznati više o bivšem poslu i sposobnostima kandidata.

Primjer preporuke zaposlenika:

Poštovani,

Velika mi je čast napisati preporuku za Anu Horvat. Do nedavno sam bio Anin direktor. Smatram je ugodnom, velikodušnom osobom koja se uspješno hvatala u koštac s poslovnim izazovima i koja je bila izrazio pouzdana tajnica.

Ana je sposobna, samostalna osoba izraženih komunikacijskih vještina i uspješno savladava zahtjevne poslovne zadatke. Tijekom njezinog četverogodišnjeg rada u 'Tvrtka d.o.o.' Ana je dala izniman doprinos povećanju učinkovitosti i kvalitete našeg svakodnevnog poslovanja. 

Osim što je bila profesionalna i predana poslu, mnogima od nas Ana je postala i dobra prijateljica. Ponosimo se svojim korporativnim vrijednostima kojima je Ana, kao vedra i ljubazna osoba, dala značajan doprinos. Uvijek je na sebe preuzimala organizaciju neformalnih poslovnih druženja i tim buildinga, zbog čega je u našoj maloj poslovnoj zajednici bila važna karika koja nas je držala na okupu. Time nam je osigurala niz lijepih i zabavnih trenutaka kojih se rado prisjećamo i danas.

Iako smo svi žalosni što ostajemo bez Ane, iskreno bih je preporučio za tajnicu u Uredu predsjednika Uprave u Vašoj tvrtki. Ana je pravi timski igrač, ugodna i susretljiva osoba koja s nevjerojatnom lakoćom obavlja svakodnevne poslove i u koju se uvijek možete pouzdati.  

Srdačan pozdrav,

Hrvoje Horvat,

direktor

Tvrtka d.o.o.

Preporuka osobnosti

Ovu vrstu preporuke može napisati bliski prijatelj, obitelj i druge osobe koje su pojedincu važne. Ovo pismo ističe nečije osobne kvalietet i može biti korisno u različitim slučajevima.

Primjer preporuke osobnosti:

Poštovani gospodine Kralj,

Poznajem Hrvoja Horvata već 15 godina. On je prijatelj, osoba od povjerenja i poslovni partner. Od nedavno i krsni kum mog novorođenog sina.

Hrvoje je nevjerojatno inteligentan i odličan lider. Upoznao sam ga kada je bio asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Hrvoje je dao izniman doprinos našoj akademskoj zajednici te inicirao nekoliko uspješnih projekata i istraživanja za koja smo dobili priznanje i od Ministarstva obrazovanja.

Posao asistenta napustio je jer smo zajednički krenuli u pokretanje tvrtke koja se bavi pružanjem usluga istraživanja tržišta i izrade marketinških projekata. Njegova poslovna i financijska inteligencija te njegova sposobnost upravljanja ključnim poslovima tvrtke učinila nas je drugom najuspješnijom mladom tvrtkom u 2010. godini, prema ocjeni uglednog mjesečnika „Poslovni svijet“.

Veliko mi je zadovoljstvo napisati preporuku za Hrvoja Horvata. On je pošten i brižan čovjek, koji će dati izniman doprinos Vašoj korporaciji.

Ukoliko ćete imati bilo kakva dodatna pitanja, slobodno me kontaktirajte.

Srdačno,

Pero Perić,

Prijatelj Hrvoja Horvata

3) Akademska preporuka

Riječ je o preporuci koju piše učitelj, profesor ili trener govoreći o sposobnostima i kvalitetama zaposlenika u kontekstu obrazovnog sustava i pritom ne mora isticati dobre rezultate (ocjene) tijekom obrazovanja.

Primjer akademske preporuke:

Poštovani,

Iznimno mi je zadovoljstvo napisati preporuku za Hrvoja Horvata, koji se prijavio na doktorat na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Hrvoja poznajem tri godine i bio sam njegov profesor nekoliko semestara. Osim toga, Hrvoje je upravo kod mene odabrao temu za magistarski rad i stekao titulu magistra struke, a posljednje dvije godine radio je i kao moj asistent.

Hrvoje se od prve godine studija bez većih poteškoća našao među 10% naših najuspješnijih studenata i ostvario pravo na stipendiju, koju dodjeljuje renomirana „Tvrtka d.o.o.“. Marljiv je i znatiželjan, stoga ne sumnjam da će ostvariti izniman uspjeh tijekom svog daljnjeg akademskog obrazovanja.

Prošle su godine Hrvoje i njegov brat Marko, završili i predstavili svoj dvogodišnji projekt – istraživanje na temu „Analiza i projekcije kretanja cijena nekretnina na EU tržištu po završetku globalne ekonomske krize“, u kojem su predstavili izuzetno zanimljive i korisne podatke. Njihovo istraživanje zainteresiralo je ugledni njemački tjednik „Ekonomija“ koji je u cijelosti objavio istraživanje i intervju s Hrvojem Horvatom.

Ne dvojim da će Hrvoje nastaviti davati velike doprinose akademskoj zajednici te da ćete biti ponosni što jednoga dana stječe titulu doktora znanosti upravo kod Vas. 

Srdačno,

prof.dr. Pero Perić,

Privatni ekonomski fakultet u Osijeku

Izvor: http://blog.emurse.com/2007/07/06/how-to-write-a-letter-of-recommendation/

 

Upravljanje ljudskim resursima

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje