Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Visoko obrazovani kadar odlazi u Dohu i Dubai

Visoko obrazovani kadar odlazi u Dohu i Dubai

Na portalu MojPosao u 2011. godini objavljeno je preko 348 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je čak 31% više oglasa u odnosu na 2010. godinu.

Porast broja oglasa za radna mjesta unutar Hrvatske trend je koji se nastavlja i na oglase iz inozemstva. Na portalu MojPosao u 2011. godini objavljeno je preko 348 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je čak 31% više oglasa u odnosu na 2010. godinu.

No što učiniti kada kao poslodavac trebate objaviti oglas u nekoj stranoj zemlji?

Od 2007. godine MojPosao je član 'The Network' grupacije – najveće svjetske online regrutacijske mreže koja obuhvaća portale za oglašavanje poslova u više od 120 zemalja svijeta i jedini je hrvatski portal za zapošljavanje koji svojim klijentima omogućava  pronalazak talentiranih kadrova u cijelom svijetu. MojPosao strateški je povezan s vodećim portalima za zapošljavanje u regiji čime je omogućen pregled aktualnih natječaja iz susjednih zemlja te jednostavan proces objave oglasa za poslodavce.

Najtraženija visoka stručna sprema s prosječno 3 godine i 8 mjeseci iskustva

Kada je riječ o oglasima za poslove u inozemstvu objavljenim na portalu MojPosao tijekom 2011., više od polovice oglasa odnosilo se na zemlje Europske Unije (58%), najvećim dijelom na Njemačku i Austriju. Izvan Europske unije najviše je objavljenih natječaja bilo za rad u dalekim zemljama - Dohi i Dubaiju.

Za rad u inozemstvu najtraženiji su bili programeri, inženjeri i elektroinstalateri. Prema kategorijama zanimanja najveća je potražnja zabilježena u:

  •  Strojarstvu i brodogradnji - 22%
  • IT-u i telekomunikacijama - 21%
  • Elektrotehnici - 15%

S obzirom na vrstu zaposlenja, objavljeno je ukupno 75% oglasa za stalno zaposlenje, 39% za rad na određeno, a 8% za honorarni rad.

Najtraženija radna snaga bili su zaposlenici s visokom stručnom spremom na koju se odnosila većina oglasa (43%). Djelatnici s višom stručnom spremom traženi su u 16%, a oni sa srednjom u 18% oglasa.

U objavljenim natječajima radno iskustvo je najtraženiji uvjet za rad u inozemstvu (navedeno je u 53% oglasa). Slijedi poznavanje stranih jezika, koje su poslodavci tražili u 85% oglasa. Najtraženiji strani jezik bio je engleski (83%), a slijedi njemački  kojeg se u različitim stupnjevima poznavanja tražilo u 15% oglasa.

Zanimljivo je da su strani poslodavci od kandidata prosječno očekivali 3 godine i 8 mjeseci radnog iskustva što je za čak godinu dana više nego obično (2 godine i 11 mjeseci radnog iskustva). 

Objave za medije

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje