Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Kako prepoznati lošeg šefa na razgovoru za posao

Kako prepoznati lošeg šefa na razgovoru za posao

Prema jednom američkom istraživanju više od 82% zaposlenika koji nisu zadovoljni svojim poslom smatra kako je glavni uzrok njihova nezadovoljstva loš šef.

U nestabilnim poslovnim vremenima većina ljudi naprosto prihvaća loše radne uvjete jer smatraju kako nemaju izbora. Mnogi od njih ne pokazuju svoje nezadovoljstvo zbog straha od otkaza ili kakvih drugih sankcija.

Lošeg šefa nije lako prepoznati, ali raditi s nekim takvim ozbiljno narušava kvalitetu vaše svakodnevice, kao i razvoj karijere.

Što učiniti prije nego bude prekasno? 

Mnogi kandidati se, prilikom traženja posla, koncentriraju isključivo na vlastiti nastup i dojam kakav će ostaviti na potencijalnog budućeg poslodavca. Pritom se rijetko kada pitaju žele li zaista raditi za osobu koja ih intervjuira?  

Potencijalni šefovi se, tijekom razgovora za posao, obično pokazuju u svom najboljem izdanju. Ipak, neke stvari mogu vam već tada otkriti jesu li u pitanju loši ili zločesti šefovi.

Obratite pažnju na sljedeće…

1) Ne poštuje svoje zaposlenike 

Ako na razgovoru za posao uz poslodavca sudjeluju i zaposlenici, promotrite kako se ponaša prema njima. Obraća li pažnju na njihove komentare? Dobar šef će tijekom intervjua ohrabrivati svoje zaposlenike da vam postavljaju pitanja ili komentiraju vaše odgovore. 

2) Nedostaje mu vizija

Potencijalnog šefa možete izravno upitati koji su njegovi kratkoročni i dugoročni poslovni ciljevi. Ako je odgovor nejesan ili izostane, vjerojatno ne želite raditi za pojedinca kojem nedostaju vizija i konkretni planovi.

3) Vi čekate njega

Došli ste na razgovor na vrijeme ili čak ranije. Intervju je već trebao početi, ali potencijalnog poslodavca još uvijek nema, a vi čekate. Riječ je o osobi koja ne poštuje vaše vrijeme. Od ovakvog poslodavca možete očekivati da na isti način tretira i svoje klijente. Ako ćete raditi izravno s njima, njegovo ponašanje utjecat će na vaš odnos s klijentima i poslovne rezultate.

4) Vaša pitanja ne shvaća ozbiljno

Postavljajte pitanja. Ako potencijalni poslodavac ne shvaća vaša pitanja ozbiljno ili vas gotovo uopće ne sluša (već nestrpljivo pogledava na sat), to je loš znak.

Ako imate priliku upoznati druge zaposlenike, postavite im pitanja o njihovom poslu i zašto ga vole raditi. Ako se počnu međusobno pogledavati i ‘smijuljiti’ ili zakolutaju očima te (makar i u šali) kažu nešto poput Pobjegni dok još možeš – sve je jasno. On ili ona je loš šef. (M.M.)

Izvor: Hub Pages

Upravljanje karijerom

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje