Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Uz nove medije do (boljeg) posla

Uz nove medije do (boljeg) posla

Prošle godine portal MojPosao objavio je 12.000 oglasa. Na jedno radno mjesto u prosjeku se prijavilo 109 osoba. Jeste li bili među njima? Kako ste se istaknuli?

Polovica poslodavaca traži svoje kandidate za posao na društvenim mrežama no, čak i u tom slučaju dobar (online) životopis ostaje 'alfa i omega' svake kvalitetne prijave na oglas. 

Upravo ovo zaključak je jučerašnjeg predavanja na temu 'Kako pronaći (bolji) posao uz pomoć novih medija', održanog u zagrebačkom Branimir Centru, koji je u dvorani ali i u Algebra centrima diljem Hrvatske te putem 'streama' pratilo gotovo 1.000 ljudi!

Predavači, tri stručnjaka s područja marketinga, ljudskih resursa i PR-a, bili su ljudi s dugogodišnjim iskustvom profesionalnog korištenja društvenih mreža i online životopisa: Krešimir Macan, PR stručnjak i direktor Mangjure, Martina Lovrić, voditeljica promocije i eksternih komunikacija na portalu MojPosao te Vera Čubranić, direktorica ljudskih potencijala Nove TV. 

Vi ste najvažniji, društvene mreže su samo 'alat' 

Uloga društvenih mreža pruža nepregledne kreativne mogućnosti u kreiranju osobnog imidža pojedinca s ciljem traženja posla, zaključio je u svom uvodnom predavanju Krešimir Macan. To je potkrijepio s nekoliko zanimljivih primjera pojedinaca koji su, vještim korištenjem Google-a, Facebook-a ili You Tube-a osigurali razgovore za posao kod prestižnih, svjetski poznatih, poslodavaca i naravno, posao dobili.

Najzanimljivije od svega, njihova investicija u ovakvu vrstu prezentacije iznosila je svega dva ili tri dolara! 

Što sve stane u 20 sekundi? 

Martina Lovrić u svom je predavanju istaknula podatak nad kojim se vrijedi zamisliti: prosječan poslodavac jednom životopisu posveti svega 20 sekundi, a sudionicima je pokazala kako treba napisati životopis uzimajući u obzir ovo iznimno kratko selekcijsko vrijeme.  Lovrić se posebno osvrnula na MojProfil, jedinstveni primjer online životopisa koji korisnicima daje priliku za bolju prezentaciju i čini ih vidljivima poslodavcima koji pretražuju bazu portala.  

Lovrić je pokazala koje mogućnosti, u potrazi za poslom, nude društvene mreže te prezentirala rezultate istraživanja koji su pokazali u kojoj mjeri poslodavci provjeravaju kandidate putem društvenih mreža, ali i kakav imidž društvene mreže imaju u njihovim očima. Cijelu prezentaciju možete pogledati ovdje

Inicijativa se uvijek cijeni

Zaključno predavanje održala je Vera Čubranić Zovko, kao predstavnik jednog poslodavca te sudionicima prenijela svoja iskustva u vođenju selekcijskog postupka i odabiru kandidata. Čubranić Zovko osvrnula se i na važnost pisanja otvorenih zamolbi te sudionicima predavanja dala odgovor na vječnu dilemu: da, poslodavci zaista čuvaju otvorene zamolbe i koriste ih u potrazi za najboljim kandidatima. 

Cjeloživotno obrazovanje za trajnu konkurentnost

Hrvoje Balen, član uprave Učilišta Algebra sudionicima je uputio zaključnu riječ, istaknuvši kako dobar imidž i korištenje društvenih mreža zaista olakšavaju potragu za poslom, ali kako se konkurentnost postiže usavršavanjem vještina i nadogradnjom iskustva. U tome važnu ulogu igra cjeloživotno obrazovanje te ulaganje u dodatno usavršavanje, koje mora biti odraz naših želja, ali i usklađeno s potrebama tržišta rada.

Upravo iz tog razloga Učilište Algebra pokrenulo je inicijativu 'Put do boljeg radnog mjesta' kroz koju su građanima odlučili podijeliti više od pola milijuna kuna vrijedne stipendije za edukaciju. Osim toga, danas i sutra (24. i 25.02.) obilježavaju se 'Otvoreni dani Algebre' kada će zaintresirani građani moći prisustvovati velikom broju potpuno besplatnih praktičnih radionica iz područja informatike ili digitalnog poslovanja. Iako su prijave za sudjelovanje u radionicama završile, svakako posjetite Algebrine centre tijekom ova dva dana jer možete upisati jedan od željenih verificirnaih obrazovnih programa i pritom ostvariti popust i do 3.500,00 kn. Više informacija možete saznati ovdje. (M.M.)

Razvoj karijere

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje