Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Kako napisati dobar oglas za posao

Kako napisati dobar oglas za posao

Oglasi za posao koji uključuju logo tvrtke donose od 13 do 21 posto više prijava na oglas. Brojka raste do 34 posto ako oglas za posao uključuje video.

Vječno pitanje: kako privući kvalitetne kandidate i preventivno utjecati na pogreške prilikom selekcijskog postupka? Sve počinje s vašim oglasom! 

Do dvije minute. Toliko će prosječan poslodavac posvetiti čitanju jednog životopisa ili molbe. Možda niste znali ali, jednako toliko vremena prosječan će posloprimac posvetiti čitanju oglasa za posao! 

Važnost kvalitetnog oglasa

Jeste li se ikada zapitali koliko je ljudi vaš oglas za posao pročitalo u cijelosti? Je li većini prijavljenih kandidata zajedničko da nemaju ECDL diplomu, bez obzira što ste napisali da je to jedan od uvjeta zapošljavanja?

Razloga može biti nekoliko:

  • uvod oglasa toliko je jednoličan pa ga je većina kandidata naprosto 'preletjela' i kliknula na prijavu
  • napisali ste da se od kandidata očekuje poznavanje rada na računalu, ali ne i ECDL diplomu
  • među potrebnim kvalifikacijama istaknuli ste one koje nisu specifične ili se čak podrazumijevaju, zbog čega se većina kandidata već nakon nekoliko redaka 'osjetila pozvanom' prijaviti na oglas zanemarujući pritom važnu kvalifikaciju na dnu vašeg popisa  

Tragom ovih činjenica i/ili mogućnosti, vaš je zadatak motivirati posloprimca da pročita sadržaj oglasa u cijelosti i na temelju svih pročitanih informacija ocijeni: je li kvalificiran za radno mjesto ili ne. Zato je glavni korak selekcijskog postupka kvalitetan oglas, koji će privući samo kvalificirane kandidate.

Kako zadržati pažnju kandidata prilikom čitanja oglasa? 

Oglas za posao mora biti kratak, jasan, precizan, ali i zanimljiv. Kvalitetan oglas za posao kandidata motivira da pročita tekst oglasa u cijelosti tj. stekne uvid u sve informacije koje su vama važne.

1) Ključne riječi: istaknite se 

Prilikom sastavljanja oglasa koristite ključne riječi koje je moguće izravno povezati s radnim mjestom koje ste oglasili. Na taj način ističete svoj oglas među ostalima slične vrste i 'rezervirate' mu vodeće mjesto na tražilici. Npr. umjesto "Od kandidata se očekuje..:" napišite: "Marketing Menadžer mora…"

Ključne su one riječi koje će kandidatu prve pasti na pamet ako mu netko spomene naziv konkretnog radnog mjesta koje vi oglašavate. Pritom je važno imati mjeru. Nemojte pretjerivati s ključnim riječima kako bi poruka vašeg oglasa ostala jasna.

2) Tradicionalne titule: ne komplicirajte 'jednostavno'

Normalno je da pod utjecajem engleskog jezika mnoga radna mjesta nose i naziv na engleskom jeziku. Ponekad je tome razlog praktičnost, drugi put nemogućnost pronalaženja prikladnog prijevoda titule, a nekada naprosto 'test na samom početku' (npr. ako kandidat ne razumije titulu, ne zna niti o kakvom je poslu riječ, dakle nije kvalificiran). 

Ipak, imajte na umu nekoliko važnih činjenica: 

  • Koliko god je engleski jezik privlačan i praktičan, hrvatski je službeni jezik te univerzalno sredstvo sporazumijevanja na području Republike Hrvatske. Ispravno je svaku stranu riječ prevesti na hrvatski jezik kada je to moguće (npr. HR manager je Voditelj odjela za ljudske potencijale).
  • Kandidati pretražuju radna mjesta po titulama koje su im poznate. 'Key account manager' je 'voditelj ključnih kupaca'. Kako ne biste isključili kandidate koji jesu kvalificirani, ali oglase pretražuju na hrvatskom jeziku, upotrijebite (i) hrvatski naziv. 
  • Možda vaša tvrtka koristi neke specifične titule koje su na našem tržištu rada manje poznate. Ukoliko ne možete pronaći prikladan hrvatski naziv, oslonite se na kvalitetan izbor ključnih riječi. 

3) Povlastice: istaknite ono što se 'ne podrazumijeva'

Sitnice daju uvid u poslovanje vaše tvrtke i radnu atmosferu, a kandidati im posvećuju veliku pažnju prilikom čitanja oglasa za posao. Nemojte stati samo na 'uobičajenim' povlasticama (npr. službeni mobitel) već spomenite i neke specifičnosti (npr. skraćeno radno vrijeme, slobodni vikendi i sl.). Prilikom izbora specifičnosti koje želite naglasiti najbolji savjet mogu vam dati - vaši zaposlenici. 

4) Kratko i jasno: ovo je vaš 'životopis'

Mnogo kvalitetnih informacija u malo teksta, tajna je dobrog oglasa za posao. Razdijelite tekst u nekoliko tematskih cjelina: podaci tvrtke, informacije o tvrtki, što očekujete od kandidata, a što nudite. Istaknite samo najvažnije, a čak i tada informacije poredajte po važnosti. (npr. ako je vozačka dozvola B kategorije najvažniji uvjet, istaknite je na prvome mjestu).  

5) Puno slova  - slaba koncentracija

Sam tekst ne privlači pažnju koliko fotografija ili animacija. Kreirajte vizualni identitet. Prema istraživanju portala CareerBuilder, oglasi za posao u koje je uključen logo tvrtke donose od 13 do 21 posto više prijava na oglas. Brojka raste do 34 posto ako oglas za posao uključuje video. 

6) Plaća: čak i altruisti rade za plaću  

Istraživanja pokazuju da kandidate odbija oglas u kojem je izostavljena informacija o plaći. Ako ne želite navesti konkretan novčani iznos, možete napisati npr. 'konkurentna plaća', 'mogućnost pregovora o visini plaće' itd.

Poželjno je dati na znanje kandidatima kako vaša tvrtka razumije važnost informacije o plaći. Morate biti svjesni da je to važna, ako ne i presudna točka u sklapanju posla ili odbijanju ponude. Smjernice o prosječnim plaćama u svakoj pojedinoj struci možete pronaći i na servisu MojaPlaća

7) Pravopisne i gramatičke greške

Vjerovali ili ne, i kandidate smetaju pravopisne i gramatičke greške u oglasim za posao. Možda ne do mjere da bi odustali od prijave, ali to nije razlog da ne provjerite oglas prije objave. 

Gdje ste objavili svoj oglas?

Portali za oglašavanje, uključujući i portal MojPosao, imaju predviđene kategorije zanimanja. Gdje ćete smjestiti svoj oglas, ovisi o vašoj procjeni, ali mudro je voditi računa o sljedećem:

  • Odaberite kategoriju koja odgovara radnom mjestu koje ste oglasili. Kandidate smeta kada se oglasi objavljuju unutar kategorije u koju ne pripadaju, a to mogu doživjeti i kao uvredu. 
  • Pojedina zanimanja mogu pripadati u nekoliko različitih kategorija. Ovisno o specifičnostima, odaberite onu koja u cijelosti odgovara oglašenom radnom mjestu.
  • Poslodavac koji svoj oglas objavi unutar pogrešne kategorije ostavlja dojam kako ne zna previše o tom konkretnom radnom mjestu, a to odbija kvalificirane kandidate. Naime, kandidat u tom slučaju može procijeniti da poslodavac ne zna dovoljno o njegovoj struci ili poslu, što može značiti da neće cijeniti ni njegov rad.   

Odabir zaposlenika

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje