Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Životopisi 'zapušteni' do prijave na oglas

Životopisi 'zapušteni' do prijave na oglas

Životopis je glavni 'alat' kod prijave na natječaj za posao, a većina ga ažurira samo kada se javlja na oglas.

Pokazala je to anketa portala MojPosao, provedena među 300 ispitanika. Naime,  48% ispitanika ustvrdilo je da životopis ažurira samo kada se prijavljuju na natječaj za posao.

Oni uglavnom ističu kako životopis prilagođavaju opisu posla za koji se prijavljuju, pa ga zato i ne ažuriraju redovno. "Obzirom da imam radno iskustvo u različitim segmentima poslovanja, potrebno je životopis prilagoditi konkretnoj traženoj poziciji", komentar je jednog od ispitanika. Kod drugih se pak već dulje vrijeme nije ništa promijenilo, ni po pitanju radnog iskustva, niti po pitanju dodatnog obrazovanja, pa životopis nemaju s čime ažurirati.

Redovito ažuriraju

Četvrtina ispitanika (25%) izjavila je kako redovito ažuriraju svoj životopis. Većinom kažu da kada steknu novo radno iskustvo ili vještine, odmah to dodaju u životopis, jer bi inače kasnije zaboravili. "Barem jednom u 2 mjeseca kontroliram svoj CV i radim eventualne izmjene i nadopune", rekao je jedan ispitanik, a drugi je istaknuo: "Svako svježe postignuće unosim kronološki u životopis, a k tome još i preinake za koje se odlučim proučavanjem životopisa sličnog profila iz inozemstva".

Da životopis ažurira tu i tamo, kada se sjete, izjavilo je 19% ispitanika. Oni smatraju da podatke u životopisu ne treba stalno mijenjati i da životopis ne treba stalno estetski uređivati, već prema potrebi. "CV mijenjam prema potrebi, dakle nakon stečenog određenog radnog iskustva ili završenog obrazovanja. Kada ima potrebe za to, promijenim. Naravno prije slanja CV-a na natječaj provjerim da li su svi podaci točni", komentirao je jedan ispitanik.

Nova znanja i vještine

Preostalih 8% ispitanika kažu da životopis nikada ne ažuriraju, jer nemaju s čime. Oni smatraju da nema potrebe ažurirati životopis jer se poslovi ionako "dobivaju preko veze". "S obzirom da spadam medu mlade nezaposlene sa malo iskustva nemam što ažurirati. Što sam stekla od iskustva i vještina stekla sam i to sam navela", istaknula je jedna ispitanica.

"Redovito ažuriranje životopisa je aktivnost koja se podrazumijeva osobito za aktivne tražitelje posla te pasivne tražitelje koji  imaju životopis u online formi", ističe Martina Lovrić, Voditeljica promocije i eksternih komunikacija portala MojPosao.

"Dodavanjem novih vještina i stečenog znanja dajete do znanja potencijalnim poslodavcima da radite na sebi. Bez obzira jeste li trenutno zaposleni ili ne, svaki dan naučite nešto novo. Može se dogoditi da je upravo najnovija vještina koju ste stekli ona koja će vam dati prednost pred ostalim kandidatima ili je osobito važna poslodavcu koji npr. traži zaposlenika pretraživanjem baza specijaliziranih portala. Prilikom ažuriranja svog životopisa osobito obratite pozornost na ključne riječi vezane za vaše zanimanje i područja stručnosti jer upravo njih poslodavci koriste kada traže zanimljive kandidate", zaključuje Lovrić. 

Razvoj karijere

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje