Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Što ponijeti sa sobom na intervju?

Što ponijeti sa sobom na intervju?

Sutra imate intervju za posao i smatrate da ste se dobro pripremili. Uvježbali ste odgovore na niz uobičajenih pitanja na intervjuu i pripremili nekoliko pitanja koja ćete postaviti ispitivaču.

Odijelo ste izglačali i sve je spremno. No, što ćete ponijeti sa sobom na intervju? Donosimo listu stvari koje je poželjno ponijeti.

Životopis i preporuke

No, nemojte samo ubaciti ta dva ključna dokumenta u svoju torbu. Naime, lingvisti i psiholozi otkrili su da je 93 posto sve komunikacije neverbalno pa o vama mnogo govori način na koji prezentirate te informacije. Preporuča se da nabavite fascikl u plavoj boji, jer je jednako privlačna muškarcima i ženama i odaje profesionalni štih. S lijeve strane stavite svoj životopis, a s desne vaše preporuke. Kada dođete na intervju recite: „Želio sam donijeti dodatnu kopiju svog životopisa“ i otvorite fascikl pružajući ga ispitivaču kako bi ispitivač mogao pročitati životopis. To je znak da ste otvoreni i iskreni kao i organizirani. Što više pokazujete da ste pripremljeni, to više pokazujete poštovanje.

Bilježnica i olovka

Veliki znak poštovanja je i ako pravite bilješke tijekom intervjua (pod uvjetom da ne buljite samo u bilježnicu). Tako ispitivač osjeća da ga zaista slušate.

Posjetnica

Ljudi primaju informacije bilo vizualno, sluhom ili dodirom,  a što je više dodira uključeno, to se čini stvarnijim.

Upute

Upute kako doći do poslodavca smanjit će vam tjeskobu. Preporučljivo je i prethodno se odvesti do poslodavca i vidjeti koliko putovanje traje.

Mobitel

Uvijek ga možete ostaviti u automobili, ali ako ga morate ponijeti sa sobom, neka bude ugašen i spremljen u torbi. Veliki je znak nepoštovanja ako vas zvonjava mobitela prekine tijekom intervjua. Mobitel nemojte nositi ni za opasačem.

Istraživanje

Na gotovo svakom intervjuu bit ćete upitani što znate o tvrtki. Prikupite sve informacije koje možete o tvrtki putem interneta, kao i preko poznanika koji u njoj rade ili poznaju nekoga tko radi u toj tvrtki.

Osmjeh

Možda zvuči pretjerano, ali osmjeh pomaže u uspostavljanju boljih odnosa. Ispitivači su također često nervozni. U samo jednoj šesnaestini sekunde procjenjujemo hoće li nam netko nauditi, pomoći ili nas povrijediti. Osmjeh je jasan znak sugovorniku da ga nećete povrijediti. (T. B.)

Izvor: Monster

Vijesti i savjeti

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje