Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Najčešće pogreške u odlučivanju

Najčešće pogreške u odlučivanju

Vjerujemo da je donošenje odluka jedan od najtežih poslova za svakog šefa.

Bez obzira radi li se o odlukama koje za sebe imaju pozitivne karakteristike ili one koje za posljedicu imaju priopćavanje negativnih vijesti, svaku je potrebno temeljito promisliti.

Na vama je odgovornost da osim što trebate saznati kako pojedina odluka utječe na vas ili vašeg zaposlenika, vodite računa i o cjelokupnom poslovanju tvrtke. Upravo način na koji kao rukovoditelj donosite odluku, te način na koju odluku prenosite određuje Vašu uspješnost, piše Profitiraj.

Proces odlučivanja zahtijeva odvajanje nevažnog od važnog, ako se to ne učini kako treba postoji mogućnost da potrošite previše vremena na rješavanje nevažnih pitanja i slučajno zanemarite ono što je zaista bitno.

Evo nekoliko najčešćih pogrešaka na koje je potrebno obratiti pozornost:

1) Neprovjeravanje podataka

Posebno onih koji služe kao podloga za odlučivanje. Često se ne koriste sve dostupne informacije pri odlučivanju. Pokušajte uložiti i dodatni trud pri donošenju odluka, u konačnici ćete sasvim sigurno biti zadovoljniji.

2) Obećavanje nemogućega

Razmislite prije donošenja odluke o tome kako će to utjecati na sve oko vas. Ako ste jedan od onih koji olako obećava nešto što ne može ispuniti, imajte na umu da takvo ponašanje nosi i određene posljedice s kojima ćete se prije ili kasnije morati suočiti.

3) Pitanje važnosti

Razmislite o pojedinim odlukama i načinu na koji utječu na tvrtku u cjelini, odnosno jesu li zaista toliko bitne da im posvetite svu pozornost, a pritom zanemarite možda nešto puno važnije.

4) Konzultacije s kolegama

Zatražite mišljenje svojih kolega prije donošenja velikih odluka. Ponekad nismo niti svjesni kako neki odgovori mogu biti jednostavni, ako ih se sagleda iz drugačije perspektive.

5) Učite iz iskustva

Nije nužno da sami napravite pogrešku kako biste nešto načuli. Uštedite si vrijeme i učite na tuđim pogreškama.

Bez obzira što vrlo često nije lako i ugodno shvatite to kao priliku za osobni napredak i učenje.

Moje poslovanje

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje