Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Za nezaposlene dnevno i do 2000 radnih mjesta

Nakon 12 mjeseci nezaposlenosti, osoba mora prihvatiti bilo kakvu ponudu za posao s HZZ-a

Unatoč krizi i sve većem broju nezaposlenih, hrvatsko tržište rada i dalje je aktivno, pa se na njemu i dalje nudi zavidan broj radnih mjesta – u prosjeku oko 2000 radnih mjesta dnevno.

Tako je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) protekloga petka objavljeno 1.127 oglasa za 2.241 radno mjesto. Pritom je najviše radnika, točnije 401, traženo u ugostiteljstvu i turizmu, naglašavaju u HZZ-u.

Uz to, traženo je 376 trgovaca, promotora i oglašivača, 224 građevinara i geodeta te 218 strojara i brodograditelja. Najnovije potrebe za radnicima ne odstupaju od uobičajenih, budući da sektori ugostiteljstva i trgovine i inače potražuju najveći broj radnika, piše Ivana Knežević u Vjesniku.

Posao izvan mjesta prebivališta
Bez obzira o kakvim je poslovima riječ, činjenica je da si danas nezaposleni s evidencije HZZ-a ne mogu više priuštiti luksuz, kao nekad, i odbiti ponuđeni posao. "Prema novoj regulativi, stvar je poprilično jasna. Naime, posljedica svakog odbijanja posla je brisanje iz evidencije", objasnila je glasnogovornica HZZ-a Matijana Blašković.

"Sve nezaposlene osobe koje su evidentirane na Zavodu moraju prihvatiti ponuđeno zaposlenje, ako je ono dogovoreno profesionalnim planom koji dogovara nezaposlena osoba i savjetnik za zapošljavanje. Ako su osobe u evidenciji nezaposlenih dulje od 12 mjeseci, moraju prihvatiti i svaki drugi ponuđeni posao, ako on odgovara procijenjenim psihofizičkim sposobnostima nezaposlene osobe", upozorava Matijana Blašković.

Radnik, pritom, napominje ona, mora prihvatiti i ponuđeno zaposlenje izvan mjesta prebivališta. Točnije, svako radno mjesto koje je do 50 kilometara udaljenosti od mjesta prebivališta, a ako se ponuđeni posao nalazi dalje od 50 kilometara udaljenosti od prebivališta, mora ga prihvatiti ako poslodavac osigura odgovarajući smještaj.

No, postoje i iznimke. Naime posao, bez posljedica, mogu odbiti trudnice, jedan od roditelja s djetetom do osme godine života, jedan od roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju ako je drugi roditelj zaposlen, jedan od roditelja s troje i više malodobne djece ako je drugi roditelj zaposlen, te roditelji koji samostalno skrbe o djetetu do 15. godine života.

Najmobilniji u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj
Koliko su hrvatski posloprimci spremni na preseljenje radi posla pokazalo je istraživanje "Mobilnost radne snage", koje je MojPosao proveo u svibnju ove godine. Čak dvije trećine posloprimaca spremno je seliti radi zaposlenja, a na taj su potez spremniji muškarci nego žene. Među najmobilnijima su stanovnici središnje i istočne Hrvatske, dok su preseljenju manje skloni stanovnici Dalmacije te Istre i Kvarnera.

No, stručnjaci upozoravaju da je relativno slaba mobilnost hrvatskih radnika uvjetovana činjenicom da su u našoj kulturi ljudi dosta vezani uz nekretnine, te iz tog razloga mobilnost kakva postoji u svijetu u Hrvatskoj nije uzela maha.

Ilustriraju to i podaci HZZ-a, prema kojima se od 110.948 ukupno zaposlenih od siječnja do kraja studenoga ove godine, samo njih 17.936 zaposlilo van mjesta prebivališta, dok se u inozemstvu zaposlilo tek 1.269 radnika. (V. K.)

Izvor: Vjesnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.