Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Regrutacijski kanali

Cilj je regrutiranja privući usmjeren skup kandidata optimalne veličine – ni prevelik, ni premali. Tvrtke nastoje uputiti ciljanu poruku kako bi privukle onaj dio populacije koji im je najzanimljiviji. Kao izvore potencijalnih kandidata za posao možemo izdvojiti sljedeće:

 

Preporuke zaposlenih i drugih relevantnih osoba

Preporuke zaposlenih i drugih relevantnih osoba mogu biti iznimno kvalitetan izvor kandidata. Naravno, ne u smislu ‘veza i poznanstava’. Iz neformalnih razgovora možete saznati da u nekoj tvrtki postoji osoba koja bi odgovarala vašim potrebama te kako je privući u vlastitu tvrtku.

Pouzdan izvor informacija su i zaposlenici u vlastitoj tvrtki, gdje možete provesti sustav nagrađivanja za preporuku novog zaposlenika/ice. To znači ponuditi trenutnim zaposlenicima određenu nagradu/motiv ako dovedu novog zaposlenika/icu, npr. slobodne dane, bonus, itd. Iako ovim putem možete doći do izvrsnih kandidata, njihov broj će biti ograničen pa se preporuke ne mogu primjenjivati kao glavni regrutacijski kanal.

 

 Oglašavanje putem interneta

Internet je danas uvjerljivo najznačajniji alat za oglašavanje otvorenih pozicija.

Najvažniji je razlog tomu što su vodeće web stranice u pojedinim državama naprosto objedinili ponudu i potražnju na jednom mjestu: vodeći poslodavci objavljuju oglase, što privlači najbolje posloprimce, što privlači još više oglasa itd.

K tome, vaši oglasi na internetu mogu biti bogatiji sadržajem i pružati više informacija o tvrtki, radnom mjestu i uvjetima. Pružaju vam mogućnost povezivanja sa korporacijskom web stranicom na kojoj se može odmah saznati što tvrtka radi, kako je strukturirana i što nudi. Također, poruka o natječaju za radno mjesto oglašena na web stranicama stiže široj populaciji i prisutna je tijekom cijelog trajanja natječaja.

Kandidati koji se jave na natječaj putem interneta često već i samim načinom prijave pokazuju proaktivnost kao i računalnu pismenost.

 

Oglašavanje putem dnevnih novina

Dnevne novine donose oglase za posao uglavnom srijedom ili subotom. Ovisno o tome gdje se tvrtka nalazi i o prirodi posla, možete se fokusirati na dnevne novine koje izlaze u cijeloj Hrvatskoj te lokalne dnevne novine. Ovaj način oglašavanja prije je privlačio velik broj kandidata jer je poznat i jednostavan za uporabu, ali u današnje vrijeme oglašavanje na internetu često privuče i nekoliko puta više prijava nego oglašavanje u tradicionalnim medijima.

Ipak, treba imati na umu da ste zbog cijene oglasnog prostora u novinama najčešće primorani kreirati oglas prilažući minimum potrebnih informacija. Stoga ovi oglasi ponekad nisu dovoljno selektivni – za neke pozicije pristiže velik broj neželjenih prijava.

Uz sve prednosti oglašavanja na internetu, oglase u novinama često koriste agencije za potragu za kadrovima – naime, u sklopu projekta oglas plaća klijent.

 

Javne baze životopisa na specijaliziranim internetskim stranicama

Baze životopisa koje posloprimci ostavljaju na web stranicama javne su i dostupne svim poslodavcima, i vrlo su važan regrutacijski kanal.

Za pretraživanje se često koriste ključne riječi bitne za određenu struku, što omogućuje brzu potragu za životopisima određenog profila. Mnoge tvrtke često koriste baze kao prvu točku potrage za novim ljudima.

Prednosti ovog načina regrutiranja su:

• doseg do ‘pasivnih’ tragača za poslom: onih koji trenutno ne traže posao, ali bi
prihvatili bolju ponudu
• brzina regrutiranja
• tajnost regrutiranja: otvorena pozicija ne oglašava se široj javnosti

 

Prijave putem korporacijskih internet stranica

Korporacijske web stranice također su izvrstan način oglašavanja raspoloživih radnih mjesta. Omogućuju komunikaciju između poslodavca i posloprimca, i važne su za branding na tržištu rada. Putem korporacijskih web stranica posloprimci mogu lako saznati što tvrtka radi, kako je strukturirana, koje su glavne vrijednosti te što nudi zaposlenicima.

Često kandidati mogu ostaviti svoje podatke na stranicama tvrtke samoinicijativno, unatoč tome što trenutno ne postoji aktivan oglas za posao. Već je to pozitivan pokazatelj njihove motiviranosti i proaktivnosti.

Ipak, prikupljanje prijava putem korporacijskih web stranica ima i nedostataka – nedostaje ljudski kontakt i povratne informacije koje na taj način mogu dobiti. Također, dijelovi korporacijskog web-a posvećeni karijerama ponekad ne sadrže aktualne informacije ili one nisu uređene na logičan i pristupačan način, stranice se ‘ruše’ u ključnom trenutku, a elektronička pošta ponekad ne dođe do onoga kome je namijenjena.

Ipak, internet osigurava brz i stalan pristup informacijama o slobodnim radnim mjestima i omogućava pretraživanje, prijavljivanje i slanje CV-a jednim klikom miša, u bilo koje doba dana i noći. Prijave prikupljene putem korporacijskog web stranice često su odlične kvalitete i svaki ozbiljniji poslodavac trebao bi odvojiti resurse za izradu i promociju dijela o zapošljavanju na njemu.

 

Agencije za pronalaženje kadrova

Općenito, agenciju za pronalaženje kadrova (‘agenciju za posredovanje pri zapošljavanju’) unajmljuje poslodavac kako bi mu aktivnim pristupom pomogla pronaći odgovarajuću osobu za popunjavanje otvorenog radnog mjesta. Za uspješno pronalaženje poslodavac agenciji plaća posredničku proviziju.

Pri popunjavanju radnog mjesta agencije koriste nekoliko pristupa, ovisno o pozicijama koje popunjavaju i o svom stilu rada. Regrutiranje agencija može provesti oglašavanjem radnog mjesta, pretragom vlastite baze podataka, aktivnom potragom za kandidatima ili kombinacijom spomenutih metoda.

Pozicije srednjeg menadžmenta, specijalista i administrativnog osoblja agencija najčešće oglašava, no kandidate regrutira i pretraživanjem vlastite baze kandidata. Pri popunjavanju viših pozicija neke agencije pristupaju aktivnoj potrazi — headhuntingu. Hrvatski prijevod ove riječi “lovac na glave” uglavnom se ne koristi, ali ćete umjesto headhunting često čuti drugi engleski izraz: executive search.

Na kraju selekcijskog procesa agencije najčešće predlažu tri ili četiri kandidata za
poziciju, a konačni odabir je na poslodavcu.

 

Agencije za privremeno zapošljavanje

Agencije za privremeno zapošljavanje odličan su posrednik na tržištu radne snage. Privremeno zapošljavanje zakonski je regulirano tek 2003. Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti i stoga relativno novo u Hrvatskoj. Mnoge tvrtke i zaposlenici tek uče koje su prednosti ovakvog oblika zapošljavanja.

Agencije zapošljavaju zaposlenike različitih profila i ustupaju ih poslodavcima prema potrebi za privremeno obavljanje poslova. One vam nude:

• brzo zapošljavanje kvalitetnih posloprimaca
• otklanjanje rizika zapošljavanja lošeg posloprimca: za kvalitetu odgovara agencija – lošeg zaposlenika/icu poslodavac jednostavno ‘vraća’ agenciji, pa se agencije trude naći zaista dobre zaposlenike
• zapošljavanje posloprimaca za privremene projekte ili potrebe – npr. u slučaju duljeg bolovanja ili porodiljnog dopusta postojećeg zaposlenika/zaposlenice
• rješenje povećane potrebe za radnom snagom kod poslodavaca koji imaju ograničenja na broj zaposlenih: zbog poslovnih planova, budžetiranja i sl.

Ustupljeni zaposlenici zaposleni su u agenciji za privremeno zapošljavanje te agencija obavlja sve administrativne i računovodstvene poslove vezane uz njihovo zapošljavanje. Agencija također brine za ispunjavanje svih njihovih prava i beneficija propisanih Zakonom o radu. Ukoliko se tvrtka odluči zaposliti ustupljenog zaposlenika/icu na neodređeno vrijeme, agenciji za to isplaćuje jednokratnu naknadu.

 

Studenti

U potrazi za zaposlenicima, velika pomoć mogu biti i sajmovi karijera. Tvrtke koriste
ovakva događanja da bi se prezentirale i stupile u kontakt s mladim školovanim kadrovima.

 

Mjerenje snage oglasnih kanala

Ukoliko pri oglašavanju koristite više medija, npr. dnevni tisak i interner, vrlo jednostavno možete usporediti snagu raznih kanala. Primjerice, ako je adresa vaše tvrtke www.tvrtka.hr, tada u oglase u pojedinim medijima navedite različite adrese (u današnje vrijeme ćete ionako vjerojatno navesti samo e-mail adrese). Primjerice, u oglas u prvom mediju navedite da se kandidati jave na zaposlenje1@tvrtka.hr, u drugom zaposlenje2@tvrtka.hr i tako dalje.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.