Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Mladi ne žele raditi kao nastavnici

Sindikat upozorava da znatan dio starijih nastavnika još uvijek predaje, jer ih nema tko zamijeniti

U idućih desetak godina osam i pol tisuća nastavnika u osnovnim školama otići će u mirovinu, od kojih polovina iz predmetne nastave, pokazuju podaci iz obrazovnog sustava. Međutim, postavlja se zabrinjavajuće pitanje – tko će ih zamijeniti.

Posebno će biti teško s nastavnicima matematike, jer će u školama ostati tek četvrtina sadašnjega kadra, piše Marijana Cvrtila u Slobodnoj Dalmaciji.

Do te prognoze došli su u Sindikatu hrvatskih učitelja, čiji predsjednik Zvonko Laktašić kaže kako su nedavno anketirali prosvjetare u Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj je čak 28 posto profesora matematike bilo pred mirovinom, dok je dobar dio njih još uvijek predavao iako je imao više od 40 godina staža, jer ih nije imao tko zamijeniti.

U Sisačko-moslavačkoj županiji više od 50 posto nastavnika matematike trenutačno ima više od 30 godina radnog staža, a 24 posto predavača matematike su učitelji razredne nastave.

Nestručni kadar
Sindikalisti već godinama upozoravaju na katastrofalno stanje vezano uz nestručnu nastavu, odnosno činjenicu da zbog sve manjeg interesa za rad u školama, nastavu održavaju osobe bez nastavničke diplome. Dokazuju to i podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prema kojima svake godine najmanje četiri tisuće nastavnika u osnovnim i srednjim školama predaje stručne predmete za koje nemaju odgovarajuću stručnu spremu.

Posebno je teško sa stranim jezicima, pa engleski, primjerice, nerijetko predaju konobari i recepcionari, a službeni podaci kažu da je najugroženiji njemački jezik, za koji čak 20 posto predavača nije stručno osposobljeno. Nestručna je nastava zastupljena i u fizici, informatici i likovnom odgoju, a sve manje profesora hrvatskog jezika i povijesti odlučuje se za rad u školama.

"Podaci iz sustava pokazuju da će zastrašujući nedostatak stručnih učitelja u idućim godinama biti još veći, pogotovo u malim sredinama", kaže Laktašić, inače i sam profesor matematike. (V. K.)

Izvor:
Slobodna Dalmacija

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.