Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Predstavljen Katalog radnih mjesta za osobe s invaliditetom

Katalog radnih mjesta je interaktivan, a poslodavcima nudi i pregled raznih vrsta invaliditeta te njihove karakteristike

Udruga za promicanje inkluzije u partnerstvu s Institutom za razvoj tržišta rada i uz potporu portala MojPosao provodi projekt "Zapošljavanje osoba s invaliditetom – stručna podrška poslodavcima".

Jedan od najvažnijih rezultata projekta je kreiranje Kataloga radnih mjesta za osobe s invaliditetom koji je objavljen na portalu MojPosao u sklopu stranice za poslodavce, a javno prezentiran 21. svibnja u hotelu Arcotel, u Zagrebu.

Projekt i katalog su predstavile voditeljice projekta Marijana Janković ispred Udruge za promicanje Inkluzije te Lana Načinović ispred Instituta za razvoj tržišta rada.

45 radnih mjesta
Ovim projektom želi se naglasiti potreba za zapošljavanjem osoba s invaliditetom prema kompetencijama koje posjeduju te pružiti podršku i informacije poslodavcima koji kreću u zapošljavanje ove skupine.

Kroz projekt je analizirano 45 radnih mjesta, no uključivanjem većeg broja partnera, broj radnih mjesta u katalogu će se povećavati.

Katalog radnih mjesta za osobe s invaliditetom je interaktivan i daje poslodavcima brzu i jezgrovitu informaciju o nizu radnih mjesta na kojima već rade osobe s invaliditetom. Katalog omogućuje odabir kategorije zanimanja te odabir pojedinog zanimanja unutar te kategorije. Za odabrano zanimanje poslodavac dobiva uvid u mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom na odabranu poziciju.

Prikaz opisanih radnih mjesta uključuje konkretan opis radnih zadataka, zatim popis zaposlenika s raznim vrstama invaliditeta koji takav posao uspješno obavljaju, a navedeno je i kakva je podrška potrebna osobama s invaliditetom za obavljanje radnih zadataka.

Povezati tržište s obrazovnim institucijama
U sklopu kataloga mogu se pregledati i razne vrste invaliditeta te njihove karakteristike, koje mogu poslužiti kao pomoć/vodilja poslodavcima koji se odluče zapošljavati osobe s invaliditetom.

Okupljeni uzvanici složili su se da ovaj projekt predstavlja kvalitetan odgovor na potrebe poslodavaca i trenutne potrebe na tržištu rada.

Jasenka Sučec iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom je naglasila da je kod ove kategorije zanimanja izuzetno važno dobro analizirati radnu poziciju, na temelju čega se može dobro procijeniti i poklapanje potreba poslodavaca i posloprimca, osoba s invaliditetom.

Međutim, Marijana Grgin iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je napomenula da osobe s invaliditetom moraju postati konkurentnije, u smislu znanja i vještina, pa je neophodno povezati tržište s obrazovnim institucijama.

Više informacija o projektu kao i sam katalog možete pronaći ovdje.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.