Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Za jedno radno mjesto, stotine molbi

Pritisak na velike kompanije uvijek je bio prisutan, no posljednjih se mjeseci povećao

Već prvog dana nakon objave natječaja za radno mjesto pripravnika ekonomista, Atlantic grupa je zaprimila stotinu životopisa zainteresiranih kandidata. Posljednjih mjeseci, na svaki javno objavljeni natječaj te tvrtke dođe oko tisuću molbi. Oko 700 molbi stiglo je i u Coca Colu i to za pripravničko mjesto ekonomista, dok se 250 kandidata nada poslu suradnika u službi za odnose s javnošću Hrvatske narodne banke.

Savjetnici za nezaposlene pri burzi rada posloprimcima savjetuju neka ne gube nadu. Upravo ih burza gura na proaktivni pristup, sugerira da idu od tvrtke do tvrtke, sami se javljaju te budu uvjerljiviji u razgovorima, jer posla ipak ima, piše Ljubica Gatarić u Večernjem listu.

Velika baza budućih zaposlenika
Očito je da ih nezaposleni slušaju budući da Gabrijela Kasapović, direktorica korporativnih komunikacija u Atlantic grupi, kaže da im na adresu sustavno pristiže veliki broj molbi, kako otvorenih, tako i prijava za konkretna radna mjesta.

"U prošloj godini zaprimili smo približno 5.700 molbi, a samo u prva dva mjeseca ove godine gotovo 1.400. U odjelu ljudskih resursa vodi se evidencija o zaprimljenim molbama svih kandidata, koji čine veliku bazu", navodi Gabrijela Kasapović te objašnjava da kandidate prema potrebi pozivaju u selekcijski postupak. Međutim, ovo nije jedini slučaj, pa gotovo da i nema otvorenog natječaja gdje tvrtke nisu pod opsadom ljudi koji traže posao.

Poslovna tajnica tvrtke Stanić, koja traži tehnologa, brend menadžera, analitičara i pravnika, kaže da im telefoni ne prestaju zvoniti otkad su oglasili potrebu za radnicima, a u nekoliko dana dobili su 1.500 životopisa. Pritisak na velike kompanije uvijek je bio prisutan, no posljednjih mjeseci on se dramatično povećao.

Izgubljeno 150.000 radnih mjesta
Ponuda novih poslova sve je slabija, a na burzu stiže tri puta više novonezaposlenih nego što ih se zaposli. Tako se u veljači na primjer, putem HZZ-a zaposlilo 7.900 radnika, dok se u evidenciju nezaposlenih prijavilo njih 24 tisuće.

Trenutačno se najviše nude poslovi u turizmu i ugostiteljstvu, a traže se i radnici u trgovini i građevinarstvu, dok se u obrazovanju, na različitih zamjenama, mjesečno zaposli oko tisuću radnika.

Ekonomisti procjenjuju da će cijela ova godina biti kritična jer neće biti novog zapošljavanja. Inače, Hrvatska je od početka globalne krize u jesen 2008., izgubila 150.000 radnih mjesta – sve što je stvoreno u razdoblju od 2005. do sredine 2008. (V. K.)

Izvor: Večernji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.