Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Odjava s mirovinskog

Prije 6 godina imao sam tvrtku u kojoj sam radio, a koja je prekinula s poslovanjem. Ostao sam prijavljen na mirovinskom i ne mogu se nikako odjaviti. U mirovinskom su mi rekli da moram imati određenu dokumentaciju do koje ne mogu doći. Kako da se odjavim jer imam drugi posao i ne mogu se prijaviti u toj tvrtki?

Ne znam koju to dokumentaciju nemate, jer to iz Vašeg upita nije vidljivo, pa ne mogu sasvim konkretno odgovoriti. Međutim, mislim da svakako mora postojati rješenje. Naime, ako Vam je neka dokumentacija sada nedostupna, držim da Vam se mora omogućiti odjava bez te dokumentacije, s time da prijavite izgubljenu dokumentaciju (npr. radnu knjižicu), ili date izjavu o neposjedovanju dokumentacije ili slično.

Osim toga ako zbog nepostojanja dokumentacije može biti sporan raniji staž, i to ne bi smjelo dovesti u pitanje mogućnost odjave odnosno prijave u novom poduzeću, nego bi taj staž mogao ostati sporan, s time da Vam se omogući odjava i nova prijava, a da se sporni staž rješava naknadno.


Preporuka:
  • Još jednom razgovarajte s nadležnima u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Ako slučaj ne možete riješiti s referentom, tražite voditelja službe.
  • Po potrebi postaviti Zavodu pisani zahtjev i tražite konkretni pisani odgovor.
  • Ako bude potrebno obratite se s pisanim upitom Ministarstvu rada i socijalne skrbi, ali sa sasvim konkretnim navodima.
  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.