Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prijevremena starosna mirovina

Imam 53 godine i 29 godina plaćenog mirovinskog osiguranja te dug za 1,5 godinu odrađenu, ali neuplaćenu (poduzeće je propalo). Zavod za mirovinsko traži plaćanje duga (doprinosa) i kamate ako hoću koristiti pravo na prijevremenu starosnu mirovinu s 30 godina staža. Međutim, ja nemam to od kuda platiti. Kakvo je moje pravo na mojih plaćenih 29 godina i kada ga mogu početi koristiti? Inače, sada se liječim od brojnih zdravstvenih problema.

Ako Vas je poduzeće gdje ste radili bilo uredno prijavilo i ako je jedno vrijeme plaćalo doprinose, a onda prestalo, staž za to razdoblje morao bi Vam biti priznat, jer niste Vi odgovorni za neplaćanje doprinosa. Naravno, to razdoblje Vam ne može ući u mirovinsku osnovicu, jer nje niti nema, budući da nije ništa uplaćeno.

Međutim, ako ste imali ugovor o radu i upisan staž u radnu knjižicu, ali Vas poslodavac uopće nije prijavio Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje niti ikada platio ikakve doprinose za Vas, onda bez plaćanja doprinosa vjerojatno nećete moći ostvariti staž. Naime, u takvom slučaju Vi biste trebali prijaviti Zavodu da poslodavac nije platio doprinose, s tim da oni po službenoj dužnosti naplate doprinose od poslodavca i tek nakon uplate doprinosa od strane poslodavca bi Vama mogli priznati staž. Međutim, problem je u tome što je to poduzeće propalo i što više nema mogućnosti da ono plati doprinose.

Isti bi slučaj bio da niste imali ugovor o radu. Naime, tada biste mogli sudski dokazivati postojanje radnog odnosa, te nakon eventualne sudske presude sve prijaviti Zavodu za mirovinski, koji bi na isti način pokrenuo naplatu doprinosa.

S 20 godina staža pravo na mirovinu ostvarit ćete tek sa 60 godina života. Naime, za prijevremenu mirovinu morate imati 30 godina staža, tako da morate čekati starosnu mirovinu. Koda toga se potrebne godine života svake godine povećavaju za 6 mjeseci, stoga ćete pravo ostariti, kao što je rečeno, sa 60 godina.


Preporuka:
  • Podnesite Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje pisani zahtjev za mirovinu kao da imate 30 godina staža kako biste dobili rješenje protiv kojeg se možete žaliti i voditi upravni spor.
  • Obratite se Sindikatu umirovljenika (Zagreb, Krešimirov trg 1).
  • Pisano se obratite Ministarstvu rada i postavite precizno pitanje.
  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.