Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz zbog trajnih osobina i nesposobnosti zaposlenika

Što je 'Otkaz zbog trajnih osobina i nesposobnosti zaposlenika' i koje su to trajne osobine i nesposobnosti zaposlenika zbog kojih ne može više obavljati svoj posao. Koje su radnje odnosno predradnje potrebne od strane poslodavca prije takvog otkaza?

Prema članku 113. Zakona o radu, poslodavac može redovno otkazati ugovor o radu ako zaposlenik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz).

Radi se o otkazu bez krivnje zaposlenika. Razlozi za osobno uvjetovani otkaz mogli bi biti ako zaposlenik, bez svoje krivnje, nema potrebna znanja i sposobnosti, ili ako ne može izvršavati svoje zadatke zbog neke trajne osobine. Iznimno bi i bolest ili ozljeda mogle biti razlogom za osobno uvjetovani otkaz, samo ako su trajne naravi i ako upravo zbog toga zaposlenik ne može obavljati uspješno svoj posao. Pri tome, ako se radi o smanjenju radne sposobnosti ili neposredne opasnosti od invalidnosti otkaz bi se mogao dati samo pod posebnim uvjetima (članak 85. Zakona o radu).

Bolovanje, dakle privremena nesposobnost za rad ne može biti razlog za otkaz (članak 115. Zakona o radu).

Inače, osobno uvjetovani otkaz u praksi se gotovo ne pojavljuje, stoga niti u našoj sudskoj praksi još nisu iskristalizirani razlozi za tu vrstu otkaza.

Poslodavac uvijek mora dokazati opravdanost ovakvog otkaza.

Osobno uvjetovan otkaz dopušten je samo ako poslodavac:
  • ne može zaposliti zaposlenika na nekim drugim poslovima,
  • ne može zaposlenika obrazovati ili osposobiti za rad na drugim poslovima, ili ako postoje opravdane okolnosti da poslodavac to ne treba učiniti.

    Također, pri odlučivanju o osobno uvjetovanom otkazu, kao i kod poslovno uvjetovanog otkaza, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezi uzdržavanja koje ima zaposlenik. Međutim, ova odredba nema neke veće praktičke važnosti kod osobno uvjetovanog otkaza, jer se ona u pravilu primjenjuje kad poslodavac treba izabrati između više radnika kojeg će otpustiti.

    Prije poslovno uvjetovanog otkaza poslodavac bi trebao prethodno zaposleniku omogućiti da iznese obranu, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da to učini.

    Međutim, poslodavac koji zapošljava najmanje 20 zaposlenika dužan se o namjeri otkazivanja savjetovati sa zaposleničkim vijećem ili sindikalnim povjerenikom ako zaposleničko vijeće nije izabrano. Savjetovanje znači da mora obavezno zatražiti mišljene prije otkaza, koje, međutim, ne mora uvažati. No, ako se radi o otkazu članu zaposleničkoga vijeća, radniku starijem od 60 i radnici starijoj od 55 godina, ili invalidu rada, mora zatražiti prethodnu suglasnost zaposleničkog vijeća. Istu suglasnost mora tražiti od sindikata za sindikalnog povjerenika. Mali poslodavac koji zapošljava do 5 zaposlenika ne mora imati otkazni razlog, već samo mora zaposleniku dati otkazni rok i opremninu. Isto vrijedi za svakog poslodavca, ako je radni odnos trajao kraće od 6 mjeseci.

    Ako se radi u ugovoru o radu na određeno vrijeme, osobno uvjetovani otkaz može se dati samo ako je ugovorom o radu bili predviđena mogućnost davanja redovnog otkaza.

    Otkaz mora biti u pisanom obliku, obrazložen i poslodavac ga mora dostaviti zaposleniku, a otkazni rok teče od dana dostave.
  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.