Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otpust iz MUP-a

Primljen sam u MUP 1998. na određeno vrijeme radi obavljanja pripravničkog staža, ispunio sam uvjete iz ugovora, tj. položio državni ispit, dobio pozitivno mišljenje zapovjednika, koji je ujedno za mene predložio jedno slobodno radno mjesto. Po žalbi sam dobio negativni odgovor. Nisam podnio tužbu upravnom sudu. Imam li šanse dokazati da je moje rješenje o otpustu nezakonito?

Naime, ugovori o radu na određeno vrijeme prestaju istekom vremena na koje su sklopljeni. Kako ste Vi sklopili ugovor o radu na određeno vrijeme, ne postoji obveza poslodavca, tj. MUP-a da Vas zadrži na poslu nakon isteka vremena na koje je ugovor sklopljen. Uspješno položeni pripravnički ispit također Vam ne daje pravo ostanka na poslu po isteku ugovora. Što se tiče prijedloga zapovjednika za Vaš raspored na slobodno radno mjesto, to je samo njegovo mišljenje koje ne stvara niti obvezu MUP-u niti daje Vama pravo na produljenje radnog odnosa.

Osim toga, nakon žalbe ste propustili podnijeti tužbu nadležnom sudu, čime ste izgubili mogućnost sudske zaštite. Naime, nakon proteka zakonskog roka za tužbu, prestaje mogućnost pokretanja spora i Vašu bi tužbu sud odbacio kao zakašnjelu. Stoga, da su u ugovoru o radu ili drugim dokumentima i postojali neki razlozi koji Vama daju za pravo (o čemu sa sigurnošću ne mogu govoriti, jer ih nisam vidio), svejedno to pravo više ne biste mogli ostvariti, budući ste zakasnili sa sudskom zaštitom, tj. propustili ste rok za tužbu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.