Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Raskid ugovora o radu

Radim u velikom građevinskom poduzeću. U ugovoru o radu stoji klauzula da je poslodavac dužan isplaćivati plaću do kraja idućeg mjeseca. Međutim, poslodavac je isplatio plaću s mjesec dana zakašnjenja.
Pitanje: 1. Da li je time ugovor o radu 'de facto' raskinut?
2. Mogu li se kod eventualnog otkaza u budućnosti pozvati na činjenicu da je poslodavac prekršio ugovor, čime je on postao nevažeći, te zbog toga nisam dužan odraditi otkazni rok?

Kašnjenje s izvršenjem jedne ugovorne obveze (isplate plaće) ne znači raskid ugovora o radu. To samo znači da je jedna ugovorna strana (poslodavac) jednu od svojih obveza izvršila sa zakašnjenjem pa druga druga ugovorna strana (radnik) ima stanovita prava, npr. na kamate.

Dakle, neizvršenjem jedne ugovorne obveze ne nastaje odmah raskid ugovora, već druga strana može zbog toga eventualno otkazati ugovor. Prema tome, ugovor o radu je i dalje na snazi. Također, koliko se iz pitanja vidi, Vi i nadalje radite, dakle ugovor se izvršava.

Kašnjenje s isplatom plaće moglo bi biti razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu, dakle bez otkaznog roka. Naime, prema članku 114. Zakona o radu, poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz bez otkaznog roka ako zbog osobito teške povrede ugovora o radu ili neke osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

Dakle, niti kod razloga za otkaz nema automatizma već bi, kao što je rečeno, kašnjenje s isplatom moglo biti razlog za otkaz, s time da će u slučaju spora sud ocijeniti da li je takav otkaz bio opravdan.

Pri tome treba imati na umu da se izvanredni otkaz može dati samo u roku 15 dana od saznanja za činjenicu zbog koje se daje otkaz. Dakle, ako je kašnjenje bilo jednokratno, samo za jednu plaću, a kasnije isplate su bile unutrar ugovornog roka, u budućnosti to više nikako ne bi mogao biti razlog za izvanredni otkaz, jer ga niste dali u roku 15 dana.

Ako se kašnjenje ponovi, odnosno ako je redovito, onda ćete imati mogućnost dati takav otkaz (uz sve prethodno navedene ograde). Pri tome za svaki slučaj:
  • otkaz dajte u roku od 15 dana kada je trebala biti isplaćena posljednja plaća,
  • pozovite se na posljednje kašnjenje kao trenutni povod,
  • spomenite i sva ranija kašnjenja, s navodom da ste očekivali da će ona prestati pa niste ranije dali otkaz, ali kako ne prestaju otkaz dajete sada, nakon ovog posljednjeg kašnjenja,
  • obrazložite da Vam kašnjenje u isplati stvara teškoće (egzistencijalne, probleme s plaćanjem vaših obveza koje dospijevaju u roku i sl.) zbog kojih nastavak radnog odnosa za Vas više nije moguć.
  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.