Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkazni rok - pravo na odsustvo s posla te na godišnji odmor

Zaposlena sam u privatnoj informatičkoj tvrtki. Prema Ugovoru koji sam s tvrtkom sklopila, otkazni rok mi je 7 dana. Interesira me da li za vrijeme otkaznog roka imam pravo na 4 sata tjedno odsustva s posla, kao što piše u članku 120. Zakonu o radu. Tvrtka u kojoj radim tvrdi da se to pravo odnosi samo na slučaj kad poslodavac da otkaz, ali ne i ako zaposlenik da otkaz. Koje su posljedice prekida radnog odnosa? Ako npr. radim dvije godine i prelazim na novi posao na koji me primaju nakon nekoliko dana. Pročitala sam u zakonu da ako je prekid duži od 8 dana, da 6 mjeseci ne mogu koristiti godišnji odmor. Također sam čula da u slučaju povrede na radu nemam pravo na osiguranje ako nisam radila 5 godina u kontinuitetu. Možete li mi pojasniti sve varijante u kojima mogu imati neželjene posljedice zbog prekida radnog odnosa?

Stavkom 5. članka 120. Zakona o radu izričito je propisano da radnik za vrijeme otkaznog roka ima pravo na odsustvovanje s rada 4 sata tjedno radi traženja novog posla, pri čemu Zakon nije to pravo ograničio samo za slučaj kada poslodavac daje otkaz. Naime, iako se isto pravo u prvom redu primjenjuje u slučaju kada je radnik dobio otkaz, tj. kada mu je odsustvovanje nužno jer je ostao bez posla, nije isključena njegova primjena i kada je radnik dao otkaz. Naime, radnik može dati redoviti otkaz, a bez da ima novi posao. U tom slučaju ovo pravo ima svoju svrhu i kod takvoga otkaza, kako bi radnik koji je dao otkaz mogao tražiti novi posao.

Otkazni rok propisan je člankom 120. Zakona o radu, a određuje se prema trajanju radnog odnosa kod poslodavca, pri čemu je najkraći otkazni rok dva tjedna. To su minimalni otkazni rokovi, što znači ako otkaz daje poslodavac, otkazni rok ne može iznositi manje od zakonskog otkaznog roka. Dakle, bez obzira što ste ugovorom o radu ugovorili da otkazni rok iznosi 7 dana, ta se odredba neće primjeniti ako otkaz daje poslodavac Vama, jer njega obvezuje najkraći otkazni rok iz članka 120. ZOR-a. Međutim, Vi biste mogli otkazati ugovor o radu s otkaznim rokom od 7 dana, koliko ste ugovorom ugovorili, budući Zakon dopušta smanjivanje otkaznog roka kada otkazuje radnik.

Ako imate prekid između dva radna odnosa duži od 8 dana stječete pravo na godišnji odmor nakon 6 mjeseci rada. Drugih zakonskih posljedica prekida koji je duži od 8 dana nema. Naime, postoji više prava koja se vežu na vrijeme provedeno kod trenutnog poslodavca (otkazni rok, otpremnina i sl.), ali kod toga nije bitno koliko je trajao prekid, već koliko drugo radite kod tog poslodavca.

Što se tiče prava temeljem povrede na radu, ona nisu vezana za prethodni radni staž. Naime, u slučaju povrede na radu neovisno o stažu imate sva prava - poslodavac Vam plaća naknadu za bolovanje, a odgovara i za štetu pod uvjetima određenim zakonom. Ako ste na bolovanju zbog povrede na radu poslodavac Vam ne smije otkazati, a ako Vam radni odnos prestane na drugi način, imate pravo na nadoknadu plaće za bolovanje za tu povredu i nakon prestanka radnog odnosa sve dok ponovno ne postanete radno sposobni odnosno do konačne ocjene radne sposobnosti ili invalidnosti.

Također, u slučaju eventualne invalidnosti zbog povrede na radu stječete pravo na invalidsku mirovinu, neovisno o duljini prethodnog radnog staža.


Preporuka:
  • Porazgovarajte s poslodavcem.
  • Po potrebi se obratite sindikatu.
  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.