Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izvanredni otkaz tokom bolovanja

Da li poslodavac može dati izvanredni otkaz radniku koji je na bolovanju već dvije godine i pod kojim uvjetima?

Člankom 115. Zakona o radu izričito je određeno da bolovanje nije opravdani razlog za otkaz. Prema tome zbog bolovanja poslodavac ne smije radniku otkazati, niti redovito niti izvanredno.

Ako se radi o bolovanju zbog nesreće na radu ili profesionalne bolesti, tada poslodavac uopće ne može otkazati radniku za vrijeme bolovanja. Ako se pak radi o 'običnom' bolovanju, poslodavac može radniku otkazati za vrijeme bolovanja, ako za to ima zakonom opravdani razlog.

Što se tiče izvanrednog otkaza ugovora o radu, on je dopušten ako zbog osobito teške povrede radnog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje interesa obiju ugovornih strana, nastavak radnog odnosa, nije moguć.

Zakon o radu ne određuje pobliže koje su to osobito teške povrede odnosno osobito važne činjenice, već to procjenjuju same ugovorne strane, a u slučaju spora konačno ocjenjuje sud. Kod toga je važno da se radi o takvoj povredi odnosno činjenici, zbog koje nastavak radnog odnosa nije moguć, uvažavajući interese obiju ugovornih strana. Također, izvanredni otkaz može se dati samo u roku od 15 dana od saznanja za činjenicu na kojoj se temelji izvanredni otkaz .

Što se tiče bolovanja, iako kao što je rečeno, zbog bolovanja poslodavac ne smije otkazati radniku, zloupotreba bolovanja mogla bi biti razlog za otkaz, kako redovni tako i izvanredni otkaz, zavisno od okolnosti. Naravno, poslodavac bi morao dokazati postojanje takvog otkaznog razloga.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.