Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravo na otpremninu u slučaju otkaza od strane posloprimca

Nakon 5 godina rada na neodređeno vrijeme kod istog poslodavca želim otići iz poduzeća zbog niske plaće. Imam li ikakva prava na otpremninu i sl.? Napominjem da sam od lipnja 1999. do lipnja 2000. bila na porodiljnom dopustu.

Prema odredbi članka 125. Zakona o radu, pravo na otpremninu imaju radnici koji su radili kod poslodavca neprekidno najmanje dvije godine na neodređeno vrijeme, a kojima poslodavac otkazuje i to poslovno uvjetovanim otkazom ili osobno uvjetovanim otkazom.

Dakle, pravo na otpremninu pripada radnicima isključivo kad otkaz daje poslodavac. Kako razumijem iz Vašeg pitanja, otkaz namjeravate dati Vi pa prema tome nemate pravo na otpremninu bez obzira na razlog zbog kojeg dajete otkaz (niska plaća).

Inače, porodiljni dopust se računa u neprekidni rad kod poslodavca, pa kada biste imali pravo na otpremninu, tj. da Vam otkazuje poslodavac iz prethodno navedenih razloga, vrijeme provedeno na porodiljnom dopustu računalo bi Vam se u staž za koji Vam pripada otpremnina.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.