Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravo na otpremninu u slučaju tehnološkog viška

Da li radnik koji je proveo kod poslodavca 4 godine u neprekinutom radnom odnosu, a zatim dobio otkaz kao tehnološki višak ima pravo na otpremninu i u kojem iznosu? Radnik radi kod privatnog poslodavca, nije član sindikata niti je poslodavac potpisao kolektivni ugovor.

Radnik stječe pravo na otpremninu nakon dvije godine neprekidnog rada kod istog poslodavca i to ako je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme. Dakle, ako je radio neprekidno i više od dvije godine, ali na određeno vrijeme nema pravo na otpremninu. Otpremnina radniku pripada u slučaju poslovno uvjetovanog otkaza (dakle, u slučaju tehnološkog viška), i osobno uvjetovanog otkaza. Otpremnina iznosi najmanje jednu trećinu plaće isplaćene u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, a za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

Radnik ima pravo na otpremninu neovisno o tome da li je član sindikata. Otpremnina je propisana člankom 125. Zakona o radu pa ju je poslodavac dužan isplatiti bez obzira što nije sklopio kolektivni ugovor. Kolektivnim ugovorom otpremnina se može jedino povećati.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.