Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prava u slučaju otkaza zbog neplaćanja doprinosa

Poduzeće ima blokiran račun i ne plaća poreze i doprinose, ali je plaća redovita. Kakve su posljedice za mene neplaćanja tih poreza i doprinosa? Ako dajem otkaz zbog neplaćanja poreza i doprinosa, da li imam ista prava na Zavodu za zapošljavanje kao da sam dobio otkaz od firme?

U slučaju kad poslodavac ne isplati radnicima plaće, odnosno ne uplati doprinose na plaće, radnik ne gubi prava iz mirovinskog osiguranja. I u tom slučaju Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje navedeno razdoblje priznat će mu u staž osiguranja za stjecanje uvjeta za mirovinu, a sam HZMO treba po službenoj dužnosti pokrenuti postupak prisilne naplate doprinosa.

Dakle, ako Vas je poslodavac uredno prijavio Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje iako je prije nego što mu je blokiran račun plaćao doprinose, treba Vam biti priznat mirovinski staž.

Što se tiče vrijednosnih bodova, ('osnovice'), oni bi se trebali izračunati na temelju prosječne plaće u Hrvatskoj u tom razdoblju, budući Vaših doprinosa nema.

No, postoje i drukčija tumačenja. Naime, ako doprinosi ne budu plaćeni, tj. dok ne budu plaćeni, za to razdoblje neće biti vrijednosnih bodova za mirovinu ('osnovice'). To bi značilo da ćete ostvarivati pravo na mirovinu jer će Vam navedeno razdoblje biti priznato u staž, ali će Vam mirovina biti manja, jer kako doprinosi nisu plaćeni neće biti plaće na temelju koje bi se izračunali vrijednosni bodovi mirovine.

Međutim, u slučaju da se neplaćanje doprinosa nastavi u 2002. godini, situacija neće biti jednaka ako ćete se, obavezno ili dobrovoljno, uključiti u tzv. drugi stup mirovinskog osiguranja. Iako ćete se moći prijaviti u drugi stup, doprinosi koji neće biti plaćeni neće ući u mirovinsku osnovicu drugog stupa. (Za prvi stup, tj. za dio mirovine koji biste dobivali iz Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje, vrijedi prethodno rečeno). Naime, drugi stup je individualizirana kapitalizirana štednja i ako u tu štednju neki iznos nije uplaćen, njega nema i ne može predstavljati dio Vaše mirovinske osnovice iz toga stupa.

Napominjem, poreze i doprinose iz plaće ne možete sami ostvarivati sudskim putem, nego možete samo prijaviti poreznoj upravi odnosno Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, koji će onda, kao što je rečeno, sami po službenoj dužnosti pokrenuti postupak naplate poreza odnosno doprinosa.

Što se tiče prava na Zavodu za zapošljavanje, radnik ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti ako izvanredno otkaže ugovor o radu zbog ponašanja poslodavca.

Dakle, ako Vi izvanredno otkažete zbog toga što Vam poslodavac ne plaća doprinose, trebali biste imati pravo na novčanu naknadu. Naime, držim da neplaćanje doprinosa od strane poslodavca predstavlja opravdan razlog za izvanredni otkaz, bez obzira što radnik doprinose ne može utuživati sudskim putem. Međutim, za svaki slučaj bilo bi dobro da se prije otkaza konzultirate sa Zavodom za zapošljavanje.


Preporuka:
  • Podnesite prijavu o neplaćanju doprinosa Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i konzultirajte se oko prava u slučaju neplaćanja doprinosa.
  • Konzultirajte se sa Zavodom za zapošljavanje u vezi izvanrednog otkaza i prava na naknadu za slučaj nezaposlenosti.
  • Obratite se sindikatu za pomoć.
  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.