Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pismeni otkaz kao nužan uvjet

U firmi radim gotovo dvije godine kao šef računovodstva primljena na neodređeno vrijeme. Zadnjih godinu dana bila sam na porodiljnom dopustu. Prvi radni dan nakon toga rečeno mi je da su se organizirali bez mene i da si tražim drugi posao. Trenutno koristim godišnji odmor. Kakva su moja prava i da li mogu tako bez nekog razloga dobiti otkaz? Otkaz mi nije uručen u pismenom obliku već samo tako u razgovoru objašnjen.

Zakon o radu u članku 118. izričito određuje da otkaz mora biti u pisanom obliku i da poslodavac mora u pisanom obliku obrazložiti otkaz. Dakle pisani oblik je nužni uvjet za valjanost otkaza ugovora o radu. To znači da na temelju samo usmene obavijesti nije niti nastupio otkaz, jer usmeni otkaz ne proizvodi pravne učinke.

Poslodavac mora imati opravdani razlog za otkaz i to pisano obrazložiti. Osim toga, poslodavac može dati poslovno uvjetovani otkaz (a u Vašem slučaju radilo bi se o tome) samo ako Vam ne može naći drugi odgovarajući posao odnosno osposobiti Vas za druge poslove.

Naravno, imate pravo i na otkazni rok, u Vašem slučaju od mjesec dana, s time da se godišnji odmor ne računa u otkazni rok, nego se za toliko otkazni rok produžuje.

Poslodavac koji zapošljava do 20 radnika (mali poslodavac), može dati otkaz samo uz otkazni rok i otpremninu (ako radnik radi kod njega dvije godine neprekidno), dakle bez opravdanog razloga, traženja drugog posla ili pokušaj doškolovanja i sl. Međutim i mali poslodavac mora dati otkaz isključivo u pisanom obliku.

Kao što je rečeno, smatram da kod Vas otkaz uopće nije nastupio. Stoga prije kraja godišnjeg odmora navedite poslodavcu u pisanom obliku (urudžbirano ili preporučeno) da imate ugovor o radu tj. da ste u radnom odnosu, da Vam on otkaz nije dao jer nikakav pisani otkaz niste primili i da mu stoga stojite na raspolaganju za izvršavanje svojih ugovornih obveza prema ugovoru o radu.

Ako niti nakon toga ne dobijete pisani otkaz, nakon proteka godišnjeg odmora dođite na posao i ponovite mu isto i usmeno, a po potrebi opet ponovite i pisano.

Ako Vam poslodavac nakon toga da pisani otkaz, protiv takvog pisanog otkaza možete se žaliti odnosno voditi sudski postupak.

Ako Vam poslodavac niti nakon svega ne da pisani otkaz, nego Vam npr. samo zaključi radnu knjižicu, ili Vas jednostavno ne pusti na posao, dajte mu nakon toga prigovor, a potom tužbu sudu, u kojoj ćete osporavati takav, nevažeći otkaz odnosno tražiti od poslodavca da Vam omogući rad u skladu s Vašim ugovorom o radu koji nije niti prestao jer nije valjano otkazan.


Preporuka:
  • Obratite se sindikatu.
  • Obratite se inspekciji rada.
  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.