Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Uvjeti najavljivanja otkaza pri radu na određeno vrijeme

Kakvi su moji uvjeti kod najavljivanja otkaza u slučaju kad radim na određeno vrijeme. Upravo mi istječe treća godina u takvom aranžmanu u istoj firmi (1 godina + 1 godina + 1 godina). Da li je i u tom slučaju obavezan otkazni rok od mjesec dana? Inače u mojoj firmi je takav uobičajen i za one s izrazito dugim stažom u firmi. S obzirom da mogućnost novog stalnog zaposlenja smatram izuzetno važnim razlogom za najavu otkaza, da li sam i u toj situaciji primorana dati poslodavcu otkazni rok od mjesec dana?

Iz Vašeg pitanja zaključujem da Vam upravo istječe ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme. Ako je to tako, nikakav otkaz ne trebate davati, niti ima ikakvog otkaznog roka. Naime, ugovor o radu na određeno vrijeme jednostavno prestaje istekom vremena na koje je sklopljen.

Međutim, ako to nije tako, tj. ako biste htjeli otići prije isteka vremena na koje je sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme, onda ili s poslodavcem morate o tome sklopiti sporazum ili ugovor o radu morate otkazati.

Sporazum možete predložiti Vi i on se sklapa u pisanom obliku, a njegov sadržaj ovisi o tome što se s poslodavcem uspijete dogovoriti. Dakle, sporazumom se može ugovoriti da nema nikakvog otkaznog roka. Naravno, poslodavac sporazum ne mora prihvatiti, pa Vam tada preostaje da date otkaz ugovora o radu.

Pri tome valja znati da u skladu s člankom 116. Zakona o radu ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme možete redovito otkazati samo ako je takva mogućnost predviđena tim, Vašim, ugovorom o radu. Ako to nije tako predviđeno, uopće ne možete redovito otkazati ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme.

Redoviti otkaz znači da ugovor o radu otkazujete s otkaznim rokom, s time da Vi otkaz ne morati obrazlagati niti imati opravdan razlog za otkaz. Otkazni rok iznosi mjesec dana (članak 120. st. 7. Zakona o radu). Ako radnik otkazni rok ne odradi, poslodavac ga naravno ne može zadržati na radu, nego bi samo imao pravo na naknadu štete, koja se u pravilu ne potražuje.

Ako Vašim ugovorom o radu na određeno vrijeme nije predviđena mogućnost redovitog otkaza, tada, kao što je rečeno, ugovor ne možete redovito otkazati, ali ga možete izvanredno otkazati. To znači da otkazujete bez otkaznog roka. Međutim, izvanredno možete otkazati samo u skladu s člankom 114. Zakona o radu, tj. ako zbog teške povrede obveze iz radnog odnosa od strane poslodavca ili neke druge osobito važne činjenice, nastavak radnog odnosa, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obje ugovorne strane, nije moguć.

Dakle, mora postojati opravdan razlog koji se uklapa u navedenu definiciju, i taj razlog morate obrazložiti. Poslodavac bi izvanredni otkaz mogao osporavati na sudu, ali takvih postupaka u praksi nema.


Preporuka:
  • Pokušajte se sporazumjeti s poslodavcem.
  • Ako ne uspijete, dajte otkaz prilagođen Vašim potrebama za promjenom posla.
  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.