Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izvanredni otkaz

Imam nepunih 6 godina staža. Zadnja 4 mjeseca sam u tvrtci i direktor mi namjerava dati otkaz. Imam ugovor o radu na neodređeno vrijeme i u njemu je predviđen otkazni rok 30 dana. Da li direktor mora poštivati otkazni rok iz ugovora i da li mora obrazložiti razlog otkaza u slučaju izvanrednog otkaza? Kakve su šanse za pravdu u slučaju moje žalbe na izmišljene razloge otkaza? Kojoj se instituciji obratiti?

Kao što je rečeno, ako poslodavac daje redoviti otkaz mora poštivati otkazni rok. Otkazni rok je određen Zakonom o radu i iznosi od 15 dana do 3 mjeseca, zavisno od staža kod tog poslodavca (ne ukupnog staža). Ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom može se ugovoriti da radnik ima pravo na duži otkazni rok (kad otkaz daje poslodavac). Dakle, uvijek se primjenjuje isključivo ono što je za radnika povoljnije.

Iz pitanja nije sasvim jasno koliko dugo radite kod tog poslodavca. Ako radite četiri mjeseca, onda u slučaju redovnog otkaza imate pravo na otkazni rok od mjesec dana, jer je tako ugovoreno ugovorom o radu, koji je u tome slučaju povoljniji od Zakona o radu. Međutim, ako radite svih 6 godina u istom poduzeću, onda imate pravo na otkazni rok od 2 mjeseca, jer je tako određeno Zakonom o radu, koji je se tada primjenjuje jer je za Vas povoljniji.

Međutim, kod izvanrednog otkaza nema otkaznog roka, nego ugovor o radu prestaje uručenjem otkaza.

Poslodavac uvijek mora obrazložiti izvanredni otkaz. Također, poslodavac koji daje izvanredni otkaz mora i dokazati postojanje razloga koje je naveo.

Prema tome, ako bi Vam poslodavac dao izvanredni otkaz zbog lažnih razloga, to biste sigurno mogli uspješno pobijati na sudu. Kao prvo, poslodavac bi sam morao dokazati te razloge, a Vi biste, naravno, koristili sve raspoložive dokaze da dokažete suprotno.

Dakle, ako biste dobili izvanredni otkaz, svakako koristite sudsku zaštitu.

Postupak kod toga je sljedeći: trebate dati prigovor poslodavcu u roku od 15 dana od dana dobivanja otkaza; nakon što Vam poslodavac odgovori ili ako Vam ne odgovori u roku od 15 dana od dana Vašeg prigovora, u daljnjem roku od 15 dana trebate podnijeti tužbu općinskom sudu.

Predlažem da se obratite i sindikatu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.