Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako dobiti otkaz?

Zaposlen sam na neodređeno kod poslodavca iz Čakovca, a trenutno radim u Njemačkoj (detašman). Do kraja prava boravka u Njemačkoj ostalo mi je još 4 mjeseca. Moj poslodavac mi nikako ne može osigurati posao u Zagrebu ili bliže mjestu življenja. Ponudit će mi sigurno rad na crno u Italiji što je povezano sa mogućnošću zabrane ulaska u EZ do 5 godina (ako me uhvate u Italiji) i što je razlog mojeg neprihvaćanja takvog posla. Da li i kako mogu dobiti otpremninu za 5 godina rada, po kojoj osnovici i kako ga 'natjerati' da mi da otkaz (imam u vidu posao na neodređeno u mojoj blizini)?

Međutim, kako ste naveli, poslodavac u stvari više nema potrebe za Vama, pa bi trebalo biti u njegovom interesu da Vam da otkaz.

U svakom slučaju nemojte prihvatiti rad na crno u Italiji. Umjesto toga tražite da Vam poslodavac osigura posao i isplati plaću. Dakle, zahtjevajte da Vas normalno plaća, iako nema za Vas posla. Za to ga možete i uspješno tužiti. Osim toga, neisplata plaće je i prekršaj, pa ga možete prijaviti i inspekciji rada. Prema tome, poslodavac treba ocjeniti da li mu je bolje da Vas plaća, iako nema za Vas posla, ili da Vam da otkaz i otpremninu.

Također, ako Vas poslodavac ne plaća, možete dati izvanredni otkaz zbog kršenja obveza iz ugovora o radu od strane poslodavca. U tom slučaju imate i pravo, u skladu s člankom 114. st. 3. Zakona o radu, tražiti naknadu štete od poslodavca, koji je kriv za takav izvanredni otkaz.


Preporuka:
  • Porazgovarajte s poslodavcem i pitajte ga što namjerava s Vama, odnosno s Vašim poslom. Objasnite mu Vaša prava i mogućnosti (navedene u gornjem tekstu), a potom se pokušajte dogovoriti za otkaz i opremninu, na način da mu prikažete da je i njemu najjednostavnije i najisplativije da Vam da otkaz i otpremninu.
  • Obratite se sindikatu.
  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.