Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pauza

Zanima me da li u propisano 40 satno radno vrijeme tjedno ulazi i vrijeme kada radnik ne radi tj. vrijeme pauze od 30 minuta. Dakle, ako pretpostavimo da se tjedno radi 5 dana po 8 sati i svaki dan iskoristi pauza od 30 minuta, da li se računa da je djelatnik radio punih 8 sati te to iznosi 40 sati ili se računa da je radio dnevno 7 sati i 30 minuta te to iznosi 37,5 sati. Odnosno da li se vrijeme pauze računa kao da je djelatnik radio ili ne? Koliko je meni poznato u europskim državama vrijeme pauze ne ulazi u radno vrijeme.

Prema odredbi članka 44. Zakona o radu, radnik koji radi u punom radnom vremenu, tj. 40 sati tjedno, ima pravo na odmor (stanku) od najmanje 30 minuta i taj se odmor računa u radno vrijeme.

Dakle, ako dnevno radno vrijeme iznosi 8 sati, znači da radnik treba efektivno raditi 7,5 sati, a 30 minuta imati odmor. Nastavno, puno radno vrijeme od 40 sati tjedno, u petodnevnom radnom tjednu, znači da radnik efektivno radi 37,5 sati, a 2,5 sata ima odmor (stanku). Ovo se na odgovarajući način primjenjuje i na šestodnevni radni tjedan, u kojem slučaju će ukupno vrijeme za stanku iznositi 3 sata, a efektivno vrijeme rada 37 sati.

Vrijeme za stanku može se produžiti kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu, ali se ne može smanjiti na manje od 30 minuta dnevno.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.