Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkazni rok i otpremnina nakon 10 godina radnog staža

Dana 01.05.2001. od strane uprave poduzeća odobren mi je neplaćeni dopust u trajanju od godinu dana. U međuvremenu je u poduzeću proglašen tehnološki višak od 130 radnika, u koji spadam i ja. Kako meni neplaćeni dopust ističe 30.04.2002. ja bih se tada trebao vratiti u poduzeće i istovremeno dobiti otkaz. Moje pitanje je, koja prava ja ostvarujem s otkazom? Da li postoji otkazni rok i da li polažem pravo na otpremninu, obzirom da u tom poduzeću do 01.05.2001. imam 10 godina neprekidnog radnog staža?

Kao što je rečeno, ako imate 10 godina neprekidnog staža kod tog poslodavca imate pravo na otkazni rok od dva mjeseca i dva tjedna. Otkazni rok Vam počinje teći od dana uručenja otkaza. Za vrijeme otkaznog roka imate pravo na redovnu plaću određenu ugovorom o radu odnosno na drugi način u skladu sa Zakonom o radu. Poslodavac može zahtjevati da odmah prestanete raditi, tj. da ne odrađujete otkazni rok, ali Vam mora platiti plaću i sve ostalo kao da ste radili.

Također za vrijeme otkaznog roka imate pravo odsustvovati s rada četiri sata tjedno za traženje novog posla, što Vam mora biti plaćeno.

U slučaju redovitog otkaza, o čemu je i riječ u Vašem pitanju, imate pravo na otpremninu i to za deset godina staža, u iznosu od minimalno jedne trećine prosječne mjesečne plaće isplaćene u tri mjeseca prije prestanka rada, a za svaku navršenu godinu rada. To je minimalni iznos otpremnine određen Zakonom o radu, ako kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu nije određen veći iznos. Ako dobijete otkaz odmah po povratku na rad, otpremnina će se računati prema plaćama koje ste dobivali tri mjeseca prije odlaska na neplaćeni dopust. Prema presudi Vrhovnog suda Hrvatske, radnicima otpremnina pripada danom uručenja otkaza, a ne tek po prestanku rada.

Poslodavac Vam mora otkaz uručiti u pisanom obliku, otkaz mora biti obrazložen. U slučaju spora poslodavac mora dokazati opravdanost otkaza.

Otkaz možete sudski osporavati, na način da prvo podnesete prigovor poslodavcu u roku od 15 dana od dobivanja otkaza. Nakon što Vam poslodavac odgovori ili ako Vam ne odgovori u roku od 15 dana, u daljnjem roku od 15 dana, možete podnijeti tužbu sudu.

Po prestanku rada imat ćete pravo na novčanu pomoć za slučaj nezaposlenosti na Zavodu za zapošljavanje.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.