Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zapošljavanje u dvije različite tvrtke

Molim Vas da mi odgovorite na jedno pitanje u vezi zapošljavanja u dvije različite tvrtke. Želim se zaposliti u vlastitoj tvrtki koja se bavi servisiranjem vatrogasnih aparata kao serviser, ali moj sadašnji poslodavac zahtjeva da za njega radim barem 4 sata dnevno na poslovima zaštite na radu i zaštite od požara (imam položena oba državna ispita). Da li je moguće raditi kod njega tih 4 sata, a u svojoj tvrtki ostalo radno vrijeme, i još prekovremeno?

Ugovor o radu može se sklopiti i za nepuno radno vrijeme, pri čemu radnik može također sklopiti dva ili više ugovora o radu na nepuno radno vrijeme, s tim da ukupno radno vrijeme svih tih ugovora ne može biti duže od punog radnog vremena određenog Zakonom o radu, dakle od 40 sati tjedno.

Radnik koji radi u nepunom radnom vremenu također može raditi prekovremeno. Međutim, kod toga mogu nastati stanoviti praktični problemi. Naime, ako radnik radi kod prvog poslodavca recimo od 8 do 12 sati, a kod drugoga od 13 do 17 sati, biti će mu teško raditi prekovremeno kod prvoga poslodavca, jer mora na vrijeme stići na posao kod drugoga poslodavca. Dakle, vrijeme u koje će raditi prekovremeno moralo bi se prilagoditi činjenici da radnik radi na dva posla, tj. kod dva poslodavca.

Osim toga radnik je prema Zakonu o radu dužan raditi prekovremeno najviše do 10 sati tjedno. Stoga bi radnik koji radi pola radnog vremena kod jednog, a pola radnog vremena kod drugoga poslodavca, kod svakoga poslodavca bio dužan raditi samo do pet sat prekovremeno. U protivnom, kad bi kod svakakog bio dužan raditi 10 sati tjedno, to bi iznosilo ukupno 20 sati, što je dvostruko u odnosu na zakonom propisanu obvezu. Međutim, napominjem da se radi o tome koliko je najviše radnik dužan raditi prekovremeno na zahtjev poslodavca, a ne koliko smije raditi ako želi. Prema tome, ako radnik želi raditi više, može.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.