Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zakonska zabrana utakmice

Po zanimanju sam dipl. ing. elektrotehnike. Radim u HEP-u. Imam položen stručni ispit i član sam Komore ovlaštenih inženjera kao HEP-ov zaposlenik. To znači da mogu potpisivati projekte i vršiti nadzor u okviru HEP-ovih projekata. Zanima me mogu li to isto raditi honorarno (znači vršiti projektiranje i nadzor) za neku drugu firmu registriranu za projektiranje i nadzor pošto sam već ionako član Komore te ako mogu na koji način je to moguće?

Člankom 99. Zakona o radu propisana je tzv. zakonska zabrana utakmice. Prema navedenom članku Zakona radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac (zakonska zabrana utakmice).

Ako radnik postupi protivno ovoj zabrani, poslodavac može od radnika tražiti naknadu pretrpljene štete ili može tražiti da se sklopljeni posao smatra sklopljenim za njegov račun, odnosno da mu radnik preda zaradu ostvarenu iz takvoga posla ili da na njega prenese potraživanje zarade iz takvoga posla.

Ovo pravo poslodavca prestaje u roku tri mjeseca od dana kada je poslodavac saznao za sklapanje posla, a svakako nakon pet godina od sklapanja posla.

Dakle, ako obavijestite poslodavca o obavljanju poslova za svoj račun i dobijete njegovo odobrenje, svakako ćete moći te poslove obavljati. Pri tome poslodavac može ovo odobrenje opozvati, poštujući pri tome propisani ili ugovoreni rok za otkaz ugovora o radu.

Međutim, bez odobrenja možete navedene poslove obavljati samo ako se ne radi o poslovima iz djelatnosti poslodavca tj. HEP-a. Radi li se u Vašem slučaju o takvim poslovima ja ne mogu sa sigurnošću reći, jer mi nisu poznati svi potrebni podaci i okolnosti. No, generalno bismo mogli ovo pitanje procjenjivati kroz činjenicu da li biste Vi obavljanjem poslova za svoj ili tuđi račun konkurirali HEP-u ili ne, i to izravno ili neizravno. Izravno, u smislu HEP obavlja poslove projektiranja i nadzora za tržište pa mu Vi izravno konkurirate, ili neizravno, da sudjelujete projektiranjem ili nadzorom u poslu za drugog izvršioca koji konkurira HEP-u. Pri tome pod 'konkurencijom' ne mislim isključivo na direktnu konkurenciju tj. recimo javljanje na isti natječaj za posao i sl. nego generalno konkurenciju u smislu obavljanja poslova iz iste djelatnosti, kako to i određuje Zakon o radu.

Kao što je rečeno posljedice nedozvoljene zabrane utakmice s poslodavcem su mogućnost traženja naknade štete i dr. Međutim, pod stanovitim okolnostima postupanje protivno zakonskoj zabrani utakmice moglo bi biti i razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu (recimo da su posljedice za poslodavca da izravno izgubi posao na istom natječaju s Vama ili poduzećem za kojeg njegov radnik honorarno radi, da radnik to radi unatoč izričitom protivljenju poslodavca i sl.). Naravno, o tome bi na koncu odlučivao sud, ali takva mogućnost nije isključena.

Posebno treba imati na umu da poneki poslodavci imaju zabranu utakmice posebno razrađenu svojim pravilnicima i izričito zahtijevaju od radnika da im ne smiju konkurirati.


Preporuka:
  • Provjerite postoje li kakve odredbe o zabrani utakmice u pravilnicima HEP-a, kao i kakva je praksa u HEP-u.
  • Pažljivo ocijenite radi li se o poslovima iz djelatnosti HEP-a, odnosno radi li se o konkuriranju HEP-u na izravan ili neizravan način.
  • Međutim, najbolje je da porazgovarate s poslodavcem, tj. s ovlaštenom osobom u HEP-u i dobijete odobrenje za obavljanje tih poslova. Na taj način otklonit ćete sve moguće probleme i sasvim sigurno moći obavljati željene poslove.
  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.