Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Rok za uručenje izvanrednog otkaza

Da li izvanredni otkaz treba uručiti radniku u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se otkaz temelji i da li unutar toga roka treba zatražiti i dobiti mišljenje ili suglasnost radničkog vijeća, odnosno sindikata kada je ona potrebna ili je dovoljno unutar tih 15 dana započeti proceduru davanja otkaza (npr. 13-ti dan od dana saznanja za činjenicu zatražiti mišljenje radničkog vijeća, tj. suglasnost sindikata i radniku uručiti otkaz 23. dan od dana saznanja za činjenicu na kojoj se temelji otkaz?

Zakon o radu u članku 114. st. 2. izričito određuje da se ugovor o radu može izvanredno otkazati samo u roku od 15 dana od saznanja za činjenicu na kojoj se temelji. Dakle, cijeli postupak mora završiti u roku od 15 dana, uključujući i eventualnu obranu radnika, postupak savjetovanja s radničkim vijećem te uručenje otkaza. Prema tome nipošto nije dovoljno da samo postupak započne u roku od 15 dana.

Izvanredni otkaz koji bi radniku bio uručen poslije roka od 15 dana od saznanja za činjenicu na kojoj se temelji, ne bi bio zakonit te bi ga radnik zbog toga mogao uspješno osporiti na sudu.

Naime, izvanredni otkaz se koristi isključivo u izvanrednim situacijama, kod osobito teških povreda ugovornih obveza ili drugih osobito važnih činjenica, kada uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obje ugovorne strane nastavak radnog odnosa nije moguć, pri čemu nema otkaznog roka, nego radni odnos prestaje odmah. Prema tome, ako se radi o takvim okolnostima da se radni odnos mora odmah prekinuti, bez otkaznog roka, onda ne može biti niti razloga da se produžuje vrijeme u kojem se otkaz može izreći. A ako se pak može čekati, više od 23 dana, kao što navodite, ili duže, onda već samo to čekanje pokazuje da se vjerojatno radi o razlogu koji ne iziskuje tako hitno reagiranje, tj. izvanredni otkaz.

Osim toga, rok za izvanredni otkaz od 15 dana sasvim je dovoljan. Ako je radniku čak potrebno omogućiti obranu, što nije uvijek nužno ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da to učini, za obranu u pravilu nije potrebno više od jednog ili dva dana. Radničko vijeće mišljenje o izvanrednom otkazu mora dati u roku tri dana, i to su kalendarski, a ne radni dani. Dakle, to je vrlo kratki rok. Čak i kada bi bila potrebna suglasnost za otkaz iz članka 153. Zakona o radu (npr. za starijeg radnika, ili člana radničkog vijeća) i tu je rok za odgovor osam dana, pa je cijeli postupak moguće provesti unutar 15 dana.

Do sada su u praksi već izrečeni brojni izvanredni otkazi pri čemu se kratki rok nije pojavljivao kao zapreka.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.