Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Mogućnost zapošljavanja kod konkurencije

Imam ugovor o radu na neodređeno vrijeme. U ugovoru stoji da je otkazni rok 8 dana (i u jednom i u drugom slučaju). Ne postoji nikakva druga klauzula osim o čuvanju poslovne tajne za vrijeme radnog odnosa. Osobni dohodak je mizerija te postoji mogućnost promjene radnog mjesta, ali u istoj branši te poslodavac prijeti tužbom i ne davanjem radne knjižice ako odem raditi za konkurenciju.

Otkazni rokovi određeni su člankom 120. Zakona o radu te iznose, ako otkaz daje poslodavac, najmanje od dva tjedna, do tri mjeseca, zavisno od trajanja radnog odnosa kod tog poslodavca. Taj se rok ne može ugovorom skratiti. Međutim, otkazni rok za radnika, kada on daje otkaz, može se ugovorom o radu skratiti. Stoga, ako je ugovorom o radu propisan rok od 8 dana, kada Vi dajete otkaz otkazni rok iznosi upravo 8 dana.

Člankom 100. Zakona o radu određeno je da poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu radnik ne smije zaposliti kod drugog poslodavca koji je u tržišnoj utakmici s poslodavcem (dakle, u konkurenciji), te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se takmiči s poslodavcem.

Međutim, o tome se obavezno mora sklopiti pisani ugovor, s time da to može biti sadržaj pisanog ugovora o radu. Ugovorna zabrana utakmice može se ugovoriti najduže na razdoblje od dvije godine.

U skladu s člankom 101. Zakona o radu, ugovorna zabrana utakmice obvezuje radnika ako je poslodavac preuzeo obvezu da će za vrijeme zabrane radniku plaćati najmanje polovicu plaće koju je primao u protekla tri mjeseca. Međutim, u skladu s člankom 104. st. 2. Zakona o radu moguće je ugovoriti ugovornu zabranu utakmice, čak i u slučaju kada poslodavac nije preuzeo obvezu plaćanja naknade plaće u vrijeme zabrane utakmice, ako je ugovorena ugovorna kazna koju bi radnik plaćao poslodavcu zbog kršenja zabrane.

Ugovorna zabrana utakmice nije dopuštena s maloljetnim radnikom ili s radnikom koji prima plaću manju od prosječne u Republici Hrvatskoj. Inače, zbog kršenja ugovorne zabrane utakmice od strane radnika, poslodavac ima pravo tražiti naknadu štete, ili ugovornu kaznu, ako je ona ugovorena.

Dakle, ako radnik nije sklopio pisani ugovor o ugovornoj zabrani utakmice, može se bez ikakvog ograničenja zaposliti kod poslodavca koji je izravna konkurencija prethodnom poslodavcu i ne može zbog toga snositi nikakvu materijalnu odgovornost.

Prema tome, ako nemate ugovor o zabrani utakmice možete sasvim slobodno otići raditi kod drugog poslodavca, koji je konkurencija Vašem sadašnjem poslodavcu, a Vaš sadašnji poslodavac neće ništa moći učiniti tužbom.

Osim toga, kao što je rečeno kada bi takva ugovorna zabrana utakmice i bila ugovorena, ne bi bila važeća ako primate manju plaću od prosječne plaće u RH, što je vjerojatno tako, budući navodite da je plaća 'mizerija'.

Što se tiče radne knjižice, poslodavac Vam mora vratiti radnu knjižicu prilikom prestanka ugovora o radu, kako je i propisano člankom 243. Zakona o radu. Ako Vam slučajno poslodavac knjižicu ne vrati, obratite se inspekciji rada koja će to riješiti. Inače, nevraćanje radne knjižice je i prekršaj za koji je predviđena kazna od 61.000 do 100.000 kuna za poduzeće i od 7.000 do 10.000 kuna za direktora. Na koncu, u slučaju odbijanja vraćanja radne knjižice, poslodavca možete tužiti za naknadu štete.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.