Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

'Zamrznute' otpremnine

Predao sam zahtjev za otkaz uz otpremninu u siječnju ove godine. Poslodavac je rekao da će sve biti sređeno do 1. travnja. Prije par dana rečeno mi je da još ništa neće biti u dogledno vrijeme jer su otpremnine navodno 'zamrznute'. Zanima me što to znači i da li je on meni dužan isplatiti otpremninu, s obzirom da imam zahtjev napismeno i da je sve ovo vrijeme govorio kako će sve biti u redu?
Može li mi poslodavac odbiti isplatiti otpremninu? Imam 15 godina radnog staža u toj firmi i 35 godina starosti.

Otpremnina je pravo iz Zakona o radu pa ju je poslodavac nesporno dužan isplatiti ako ste na otpremninu stekli pravo. Nema nikakvog 'zamrzavanja' otpremnina, nego se zakonsko pravo na otpremninu u cijelosti primjenjuje. Prema Vašem stažu kod poslodavca imali biste pravo na otpremninu u visini od minimalno 5 prosječnih plaća isplaćenih u posljednja tri mjeseca prije otkaza.

Međutim, iz pitanja nije sasvim jasno o čemu se radi, s obzirom da navodite da ste predali zahtjev za otkaz uz otpremninu. Naime, radnik ima pravo na otpremninu ako mu poslodavac otkazuje, osim kada mu otkazuje zbog krivnje radnika, ali ne i kada otkazuje sam radnik. Stoga pretpostavljam da se radi o tome da poslodavac u cilju rješavanja viška radnika poziva radnike da se sami jave, a onda tim radnicima, koji su se dobrovoljno javili, daje poslovno uvjetovani otkaz, za koji im pripada otpremnina. Naravno, i u takvom slučaju imate pravo na otpremninu, ako ste dobili pisani otkaz, i to poslovno uvjetovani otkaz ili drugi otkaz za koji Vam pripada otpremnina.

Dakle, ako Vam je već uručen pisani otkaz (poslovno uvjetovani otkaz ili drugi otkaz uz koji pripada otpremnina), imate pravo na tu otpremninu, i ako Vam otpremninu poslodavac već nije isplatio, možete je ostvariti sudskim putem. Napominjem da prema presudi Vrhovnog suda Republike Hrvatske, pravo na otpremnina radniku pripada u trenutku dobivanja otkaza.

No, iz pitanja ipak nije sve jasno, jer samo navodite da imate 'pisani zahtjev'. Međutim, Vi biste morali imati pisani otkaz, jer je upravo otkaz temelj za pravo na otpremninu, a ne Vaš zahtjev.

Prema tome, ako Vi u stvari još niste dobili otkaz, nego ste samo predali takav zahtjev, pravo na otpremninu niste stekli. Naime, Vi niste dobili otkaz, a poslodavac nije dužan da Vam na temelju Vašeg zahtjeva obavezno da otkaz. Poslodavac ima pravo samostalno odlučivati hoće li dati otkaz radniku ili ne, neovisno o zahtjevu radnika. Isto tako i radnik, može samostalno odlučiti hoće li dati otkaz, samo što tada, kada sam da otkaz, ne stječe pravo na otpremninu.

Dakle, ako još niste dobili otkaz, nego ste samo predali zahtjev, samo na temelju zahtjeva kojim predlažete otkaz, i na temelju usmenog obećanja poslodavca, niste još stekli zakonsko pravo na otpremninu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.