Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkazni rok

Koliki je otkazni rok radnika koji želi dati otkaz na starom radnom mjestu i prijeći na novo?

Iz pitanja nije sasvim jasno na koji bi se način dogodio taj 'prijelaz' s jednog radnog mjesta na drugo, o čemu govorite.

U svakom slučaju, ako se radi o otkazu ugovora o radu koji daje radnik, prema članku 120. Zakona o radu, otkazni rok ocjenjuje se prema stažu provedenom kod tog poslodavca i iznosi od dva tjedna do tri mjeseca (ovi otkazni rokovi jednaki su za slučaj kad otkazuje poslodavac i kad otkazuje radnik). Međutim, u stavku 7. navedenog članka 120. Zakona o radu, dana je iznimka samo za slučaj kad otkazuje radnik, pa u tom slučaju otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako radnik 'ima osobito važan razlog za otkaz'. U pravilu se, kada otkazuju radnici, uvijek primjenjuje taj otkazni rok.

Pri tome, otkazni rok se primjenjuje, tj. radnik ga je dužan odraditi samo ako otkazuje redovitim otkazom. To znači da radnik ne navodi niti dokazuje ikakav razlog, nego samo treba odraditi otkazni rok. No, radnik može otkazati i izvanrednim otkazom, u kojem slučaju nema nikakvog otkaznog roka, ali u tome slučaju radnik je dužan navesti odnos, obrazložiti i dokazati postojanje opravdanog razloga za otkaz, što bi poslodavac mogao osporavati.

Međutim, prema tekstu pitanja čini mi se (iako možda pogrešno), da se radi o prelasku s jednog radnog mjesta na drugo kod istog poslodavca. Naravno, i u tom slučaju, ako se otkazuje ugovor o radu, vrijede sva navedena pravila o otkazu. Samo mislim da bi u tom slučaju, ako se sve odvija kod istog poslodavca, bilo najjednostavnije sve riješiti sporazumom, a bez otkaza.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.