Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otpremnina prilikom odlaska u mirovinu

Uskoro odlazim u mirovinu. Moram li dobiti otpremninu i u kojem iznosu, tj. može li poslodavac isplatiti manje od 5.000 kuna?

Dakle, pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu isključivo ovisi o tome da li je to ugovoreno ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili je to poslodavac sam odredio pravilnikom o radu. Ako navedenim dokumentima to nije određeno, radnik nema pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu. Naime, kao što je rečeno, otpremnina za odlazak u mirovinu nije kao pravo radnika riješeno Zakonom o radu niti drugim propisima (kao što npr. slučaj s pravom na otpremninu prilikom otkaza od strane poslodavca, što je riješeno člankom 125. Zakona o radu).

Shodno tome i iznos otpremnine zavisi isključivo od ugovorene odnosno pravilnikom određene visine otpremnine.

Radnike obično zbunjuje što o otpremnini za odlazak u mirovinu govori i Pravilnik o porezu na dohodak. Međutim, taj Pravilnik samo određuje da se na otpremninu za odlazak u mirovinu do 5.000 kuna ne plaćaju porezi i doprinosi, ali ne daje radnicima nikakvo pravo. To samo znači, kada poslodavac isplaćuje otpremninu za odlazak u mirovinu (dakle, ako ju je dužan isplaćivati zbog ugovora o radu, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, ili to radi dobrovoljno, dakle neobavezno), iznos do 5.000 kuna može isplatiti bezporezno, a na razliku preko toga iznosa mora platiti poreze i doprinose.

Otpremnina može biti ugovorena odnosno određena u manjem i u većem iznosu od 5.000 kuna, te radniku pripada pravo upravo na onaj iznos koji je ugovoren, odnosno određen. Ako je ugovoreno manje od 5.000 kuna, npr. 4.000 kuna, radnik će imati pravo na tih 4.000 kuna i sve će biti oporezivo, a ako je ugovoreno više, npr. 10.000 kuna, radnik će imati pravo na 10.000 kuna, s time da će 5.000 kuna biti neoporezivo, a na preostalih 5.000 kuna morat će se platiti porezi i doprinosi.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.