Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izvanredni otkaz i pravo na naknadu za nezaposlenost

Radim u nevladinoj organizaciji ukupno oko 4 godine: 3 godine s ugovorom o radu na određeno vrijeme, a od 2002. imam ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Zbog nezadovoljstva određenim segmentima poslovanja organizacije, koje sam u skladu sa svojom funkcijom pokušala promijeniti, a nisam uspjela, odlučila sam prestati raditi u toj organizaciji. Međutim već dva mjeseca ne mogu naći drugi posao u struci ili blisko struci. Razlozi mog odlaska su izmedu ostalog: nekorektno poslovanje financijskog odjela organizacije i uprave koja to ne mijenja (dvomjesečno i više kašnjenje na rok donatoru za financijsko izvješće o projektu koji vodim, ali ne podnosim ja financijsko izvješće, davanja netočnih informacija djelatnicima da je plaća isplaćena, a nije, da je prijevoz isplaćen, a nije, kašnjenje s isplatom naknada honorarnim suradnicima koji su za to prilagali i pismene pritužbe, kašnjenje s isplatom plaća djelatnicima s ugovorom o radu bez obavijesti djelatnika, ne davanje djelatnicima platnih/obračunskih lista - 'moji' su se djelatnici se za pomoć oko toga obraćali meni kao njima nadležnoj, a ja ne mogu utjecati da se to promjeni zbog djelovanja navedenog financijskog odjela. Istovremeno financijska sredstva postoje ili su odobrena i mogu po potrebi pristići).

1) Interesira me da li imam pravo na novčanu naknadu u slučaju sporazumnog otkaza? Kakav bi taj sporazumni otkaz trebao biti i što sadržavati da sigurno ostvarim to pravo tj. materijanu, novčanu naknadu sa Zavoda zazapošljavanje?
2) Da li mogu ostvariti pravo na tu novčanu naknadu ukoliko podnesem izvanredni otkaz zbog toga što mi poslodavac nije isplaćivao plaću do roka u ugovoru (do 15. u mj.) iako mi ju je isplatio, ali krajem mjeseca? Da li je to dovoljno?
Sve ostalo što sam Vam gore opisala su zapravo moralni razlozi (koji doduše naravno utječu na psihofizčcko zdravlje djelatnika), pa ne znam da li ih ima smisla i koristi navoditi u izvanrednom otkazu?
3) S tim istim poslodavcem imala sam i ugovor o djelu za druge poslove, a honorar mi nije isplaćen za period od studenog 2001. do srpnja 2002. Što mogu učiniti da mi isplate honorar?
4) Molim Vas da mi skrenete pažnju na još nešto što bi moglo pomoći ili biti na drugi način važno.

Prema tome u pogledu naknade nebitno je kakav je sporazumni prestanak odnosno njegov sadržaj, jer u svakom slučaju ako se radi o sporazumu nemate pravo na naknadu.

Radnik ima pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti ako otkaže izvanrednim otkazom uzrokovanim ponašanjem poslodavca. Opravdanost takvog otkaza trebalo bi promatrati kroz članak 114. Zakona o radu koji kaže da radnik i poslodavac imaju opravdan razlog za izvanredni otkaz ako zbog osobito teške povrede ugovora o radu nastavak radnog odnosa uz uvaženje svih okolnosti i interesa obje ugovorne strane nije moguć.

Inače, mislim da ovako kratko kašnjenje plaće, koja je ubrzo i isplaćena, samo za sebe ne bi bio opravdan razlog za izvanredni otkaz. No, svi ostali navedeni razlozi zajedno, koliko se odnose neposredno na Vas, odnosno koliko su zbog toga za Vas nastali problemi u poslu, uključujući i kašnjenje plaće, možda bi mogli biti opravdan razlog za izvanredni otkaz, s time da se izvanredni otkaz može dati samo u roku 15 dana od saznanja za činjenice na kojima se temelji.

Međutim, da li je izvanredni otkaz opravdan ili ne, konačno može ocijeniti jedino sud. Stoga bih rekao da bi Zavod za zapošljavanje morao priznati pravo na naknadu za nezaposlenost ako je u otkazu kao razlog navedeno ponašanje poslodavca i ako je isto obrazloženo, jer Zavod nije sud koji bi mogao mjerodavno procijeniti opravdanost takvog otkaza. Ovo osobito ako poslodavac nije pokušao sudski takav otkaz osporiti.

Mislim da tek u slučaju da poslodavac sudski ospori izvanredni otkaz mogao bi Zavod odbiti isplatu naknade, do okončanja sudskog postupka (a što se u praksi i ne dešava). Što se tiče isplate honorara možete ju ostvariti sudskim putem.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.