Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz za vrijeme bolovanja i probnog roka

Radi se o jednostranom otkazu ugovora o radu na neodređeno vrijeme (davanju otkaza) za vrijeme probnog roka od strane poslodavca dok sam kao zaposlenik bio na kratkotrajnom bolovanju. Odluku o otkazu ugovora o radu poslodavac mi je bez ikakve prethodne najave poslao poštom dok sam bio privremeno nesposoban za rad zbog bolesti, a s obrazloženjem da nisam zadovoljio u probnom roku. Podnio sam poslodavcu u zakonskom roku zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa na koji se poslodavac nije očitovao. Da li zaposlenik ima osnove da tužbom pobija odluku o otkazu, te da zahtijeva sudski raskid ugovora o radu temeljem odredbi čl. 123. ZOR-a i traži naknadu štete temeljem odredbi čl. 109. ZOR-a?

Iz pitanja ne proizlazi da li se radi o bolovanju iz tih razloga, ali ako bi se radilo o takvom bolovanju, to bi bio razlog za pobijanje otkaza.

Ako je ugovor o radu trajao kraće od 6 mjeseci, poslodavac može dati otkaz samo uz propisani otkazni rok, što znači da ne mora imati opravdani razlog. Dakle, u tom slučaju nemate temelja za osporavanje otkaza, tj. da dokazujete da je otkaz neopravdan, jer poslodavac i ne mora imati opravdan razlog. Mislim da niti to što je poslodavac naveo u obrazloženju da niste udovoljili u probnom roku, dakle što je naveo razlog, ne mijenja Vaše mogućnosti za uspješno pobijanje otkaza.

Dakle, mislim da usprkos tome otkaz ne biste mogli biste uspješno pobiti. No, ako je otkaz dan nakon više od šest mjeseci, i ako poslodavac redovno zapošljava više od 20 radnika, mogli biste otkaz pobijati kao neopravdan. Naime, u tom slučaju bi poslodavac morao dokazati svoje tvrdnje, a u protivnom sud bi otkaz trebao ukinuti.

Naravno, i Vi biste trebali dokazivati suprotno. Pravo na sudski raskid ugovora o radu imali biste tek ako bi sud utvrdio je da otkaz nedopušten, što nije vjerojatno. U protivnom, ako je otkaz dopušten ne može doći do sudskog raskida.

Kada bi sud utvrdio da je otkaz nedopušten, imali biste pravo na plaće od prestanka rada do povratka na rad ili do sudskog raskida, a ne na naknadu štete.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.