Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Mogućnost korištenja neplaćenog dopusta

Zaposlenik sam u tvrtci u pretežno državnom vlasništvu u stalnom radnom odnosu. Zanima me mogu li koristiti neplaćeni godišnji odmor do 12 mjeseci i postoji li pravni osnov da u mogućoj promjeni vlasništva za to vrijeme dobijem otkaz? Da li odgovorna osoba u pravnoj osobi može biti zaposlena na određeno vrijeme od 6 mjeseci, iako postoji potreba sklapanja poslovnih ugovora iz oblasti rada pravne osobe na vrijeme duže od 6 mjeseci?

Međutim, kako za vrijeme neplaćanog dopusta sva prava i obveze miruju, nastali bi stanoviti problemi za poslodavca oko otkaza, jer se ipak otkazuje ugovor koji miruje, dakle pitanje je kada nastupa otkaz, što je s otkaznim rokom i dr., kao i mogući problem oko uručenja otkaza (radnik ne mora biti u Hrvatskoj, a niti dostupan).

No, usprkos tome mislim da bi i ugovor o radu koji je u mirovanju zbog neplaćenog dopusta radnika mogao biti otkazan, osobito izvanrednim otkazom kod kojega nema otkaznog roka (naravno, ako za takav otkaz postoji zakonski opravdan razlog).

Što se tiče rada na određeno vrijeme, prema Zakonu o radu takav se ugovor može sklopiti ako postoji stvaran i važan razlog, tj. ako se radi o seznoskom poslu, zamjeni odsutnog radnika, privremenom povećanju opsega posla i sl. Dakle, činjenično je pitanje radi li se o opravdanom razlogu ili ne. Pri tome, ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno Zakonu, tj. ako nije sklopljen iz navedenih razloga, to predstavlja prekršaj poslodavca.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.