Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Neisplata plaće

Što napraviti ako poslodavac ne isplati plaću do dogovorenog datuma u mjesecu koji je naveden u ugovoru o radu (do 15-tog u mjesecu).

Neisplaćenu plaću možete ostvariti sudskim putem. Ako Vam poslodavac nije uručio obračun plaće, tada trebate podnijeti tužbu kojom tražite isplatu plaće. Ako Vam je poslodavac dao obračun neisplaćene plaće, to kao što je rečeno predstavlja vjerodostojnu ispravu pa u tome slučaju trebate sudu podnijeti prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, čime se postupak može ubrzati. Međutim, hoće li postupak biti stvarno brži ovisit će o poslodavcu jer ako poslodavac prigovori rješenju o ovrsi, ovršni postupak pretvorit će se u parnični.

Važno je znati da u niti u jednom slučaju ne morate prvo dati prigovor poslodavcu nego možete odmah podnijeti tužbu odnosno dati prijedlog za ovršni postupak (ako imate obračun neisplaćene plaće). Oba postupka možete pokrenuti u zastarnom roku od 3 godine. Također, u slučaju da se s isplatama plaća kasni više od 30 dana, sindikat ima pravo organizirati štrajk zbog neisplate plaća. Osim toga, postoji tumačenje da radnik kojemu poslodavac nije isplatio plaću ima pravo odbiti raditi do isplate plaće, pri čemu takvo odbijanje rada ne predstavlja zakonit razloga za otkaz ugovora o radu. Naime, u ovome slučaju dolazi do primjene propisa obveznog prava prema kojem jedna ugovorna strana, u ovom slučaju radnik, nije dužna ispuniti svoje ugovorne obveze, tj. raditi, dok druga ugovorna strana, tj. poslodavac ne ispuni svoju ugovornu obvezu, tj. ne isplati plaću.

Naravno, zbog neisplate plaće imate opravdan razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu, osobito ako plaća kasni dulje vrijeme. Pri tome valja znati da u slučaju izvanrednog otkaza zbog neisplate plaće, radnik ima pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, jer se to smatra prestankom ugovora o radu bez krivnje radnika. Na koncu, ako ne bude isplate plaće, možete dati prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, budući ste neprimanjem plaće postali poslodavčev vjerovnik.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.