Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prava radnika prilikom likvidacije tvrtke

U stalnom radnom odnosu sam na neodređeno vrijeme, ali je došlo je do određenih promjena u poslovanju i tvrtka za koju radim, usprkos likvidnosti, mora ići u likvidaciju prema želji većinskog vlasnika. Koja su moja prava i obveze u odnosu na likvidaciju, u smislu godišnjeg odmora, otpremnine i regresa za godišnji odmor (navedeno je u ugovoru o radu kako će se isplaćivati u dogovoru s poslodavcem). Zaposlena sam ukupno 9 mjeseci u tvrtci, a ukupno imam 5 godina radnog staža.

Kao prvo, nije uopće riješeno pitanje znači li likvidacija jednostavno prestanak ugovora o radu ili se radnicima mora dati otkaz pri čemu je likvidacija samo otkazni razlog (s time da pri tumačenjima prevladava ovo drugo mišljenje s kojim se i ja slažem). Dakle, radnici bi kod likvidacije trebali dobiti otkaz uz koji slijedi otpremnina, budući se radi o otkazu bez njihove krivnje. Međutim, kako Vi kod istoga poslodavca radite samo devet mjeseci, nemate pravo na otpremninu iz Zakona o radu, jer nemate najmanje 2 godine rada kod istoga poslodavca.

Što se tiče regresa za godišnji odmor, prema onome što ste naveli očito proizlazi da isplata regresa nije ugovorena kao obveza poslodavca, nego tek kao mogućnost ako se tako dogovori. Dakle, bez dogovora s poslodavcem ne biste imali pravo na regres, jer regres nije pravo iz Zakona.

Inače, valja znati da kod likvidacije trebaju biti namireni vjerovnici (a radnici su također vjerovnici), pa se npr. kod dioničkog društva imovina može podijeliti dioničarima tek nakon godine dana od trećeg poziva vjerovnicima da prijave potraživanja.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.