Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Upozorenje pred otkaz

Radim 18 godina u medicinskoj ustanovi na poslovima održavanja i nedavno sam dobio upozorenje pred raskid ugovora o radu na osnovu članka 117. Zakona o radu. Obrazloženje je zbog nesavjesnog i nepravovremenog izvršavanja radnih obveza. Povod upozorenju bio je moj stručni postupak kod održavanja medicinskog uređaja gdje je uređaj bio kraće vrijeme u smanjmenoj funkciji. Kako mogu unutar ustanove dokazivati ispravnost mojih postupaka i neutemeljenost uručenog mi upozorenja. Kako na pravni način spriječiti utjecaj pretpostavljenih na struku ako njihov utjecaj proizvodi materijalnu štetu.

Odgovor na upozorenje trebate dati čim prije (iako za to nije propisan rok), i to u pisanom obliku uz potvrdu primitka (putem urudžbenog zapisnika, preporučenom poštom i sl.).

Poslodavac Vam nije dužan odgovoriti, niti u pravilu poslodavci daju odgovore. Protiv upozorenja ne možete voditi sudski spor, jer ono samo po sebi ne proizvodi nikakve učinke tj. ne dovodi do umanjivanja Vaših prava.

Što se tiče spriječavanja utjecaja pretpostavljenih na struku, Vi ste dužni raditi stručno tj. prema pravilima struke. Ako ocijenite da je neki zahtjev poslodavca suprotan stučnim pravilima prema kojima biste Vi svoj posao trebali obavljati, dužni ste poslodavca na to upozoriti.

U slučaju daljnjeg inzistiranja možete zahtjevati da Vam nalog da pismeno, ili ako se radi o zahtjevu koji bi nanio štetu, odbiti raditi. Možete se obratiti i upravnom vijeću ustanove i sindikatu. Međutim, najbolje bi bilo da o svemu porazgovarate s poslodavcem i pokušate ove probleme mirno riješiti.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.