Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zapošljavanje otpuštenih radnika na honorarni rad

Radim u društvu s ograničenom odgovornošću (40-ak zaposlenih) gdje je 10 -ak radnika otpušteno kao tehnološki višak. To su većinom radnici u proizvodnji koje je poslodavac poslao na burzu jer smatra da zbog prirode posla (sezonski karakter) efektivno rade 6-7 mjeseci. S obzirom da ih poslodavac želi ponovno zaposliti, ali samo kad su mu potrebni, da li se po zakonu mogu ponovo zaposliti (prošlo je svega 3 mjeseca od njihovog odlaska na burzu) na isto radno mjesto kao honorarci?

Napominjem da je člankom 13. Zakona o radu određeno da ako poslodavac s radnikom sklopi ugovor koji s obzirom na narav i vrstu rada i ovlasti poslodavca ima obilježja ugovora o radu, smatra se da je sklopio ugovor o radu, osim ako poslodavac dokaže suprotno. U navedenom slučaju očito bi se prema naravi, vrsti rada i dr. ovdje radilo o ugovoru o radu pa bi se morao sklopiti upravo takav ugovor, stoga ne vidim na temelju čega bi poslodavac mogao dokazati drukčije.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.