Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otpremnina kod prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme

Jedna grupa radnika radi na određeno vrijeme preke dvije godine neprekidno, ali ugovor o radu potpisuju svaki mjesec tako da nije bilo prekida između dva potpisivanja. Zbog reorganizcije rada poslodavac im namjerava prekinuti radni odnos, odnosno ne produžiti im ugovor o radu. Imaju li navedeni radnici pravo na otpremninu?

Međutim, kako je navedeno u pitanju poslodavac neće radnicima otkazati nego jednostavno neće produžiti ugovore o radu, tj. neće sklopiti nove ugovore o radu. Prema tome radnicima će ugovori o radu prestati ne otkazom, koji je preduvjet za otpremninu nego, istekom vremena na koji su sklopljeni, pa zato nemaju pravo na otpremninu prema članku 125. Zakona o radu.

Radnici bi imali pravo na otpremninu kada bi im poslodavac formalno otkazao ugovore o radu, budući da rade više od dvije godine. Međutim, kao što ste naveli u pitanju to poslodavac neće učiniti, jer nema nikakve potrebe za otkazom s obzirom da su ugovori o radu sklopljeni na svega mjesec dana. Također, radnici bi mogli imati pravo na otpremninu ako bi tako što bilo određeno samim ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, što pretpostavljamo da nije, ali to nema veze s pravom iz članka 125. Zakona o radu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.