Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Potraživanje neisplaćene otpremnine

Dobio sam otkaz kao tehnološki višak, raskid radnog odnosa je 19.11.2003. god. Tada mi je uručena radna knižica na osnovu čega sam se prijavio na burzi. Isplata otpremnine je trebala biti do kraja 11. mjeseca što nije ispoštovano, a kada sam pitao kada će mi to konačno isplatiti, nisam dobio zadovoljavajući odgovor. Što mi je činiti, kako da dođem do svoje otpremnine koja je navedena u rješenju o raskidu ugovora od strane poslodavca, a koja me po zakonu i pripada? Da li moram tužiti poslodavca ili postoji neki drugi način?

Pri tome, poslodavac Vam je bio dužan dati obračun neisplaćene otpremnine, koji predstavlja ovršnu ispravu. Prema tome, ako ste dobili takav obračun možete otpremninu ostvariti izravno u ovršnom postupku, bez tužbe.

Ako niste dobili takav obračun, za otpremninu morate podnijeti tužbu. Međutim, neuručivanje obračuna je prekršaj, pa biste u tome slučaju mogli poslodavca prijaviti inspekciji rada, čime biste mogli postići da Vam poslodavac da obračun neisplaćene otpremnine, nakon čega biste mogli otpremninu ostvariti u ovršnom postupku.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.